ÇANAKKALE ŞEHRİNDE ÜNİVERSİTE ve KONUT İLİŞKİSİ

Volume: 13 Number: 20 July 25, 2008
  • Vedat Çalışkan
  • Faize Sarış
TR

ÇANAKKALE ŞEHRİNDE ÜNİVERSİTE ve KONUT İLİŞKİSİ

Öz

1992 yılında üniversitenin kurulması ile Çanakkale kent merkezinin yerleşim ve konut özelliklerinde önemli bir değişim süreci de başlamıştır. Gerek üniversite çalışanlarının, gerekse kent nüfusunun beşte birini meydana getiren öğrencilerin etkisiyle değişen ve artan talepler, kentin konut özelliklerini (konfor, büyüklük, yazlık konutlar vb), mekansal özelliklerini (yeni yerleşim alanlarının, yurtların ve sosyal ünitelerin açılması ve dağılışı) büyük ölçüde etkilemiştir. Kentte konuta olan taleplerin artmasına karşılık konut sunumunun yetersiz kalması, konut fiyatlarını ve konut kiralarını artıran bir sürece de neden olmuştur. Kent, üniversite ile ilişkili bir büyüme içindedir. Mevcut kentsel planlamanın kentin üniversite odaklı gelişme mekanizmasını iyi kavramaması, kentin tarımsal alanlarını ortadan kaldıran, deprem, taşkın vb riskleri göz önüne almayan, sosyal yaşam alanları bulunmayan yeni yerleşim alanlarının oluşmasıyla sonuçlanmaktadır. Çalışmada, üniversitenin bileşenleri olarak görülen öğrencilere, akademik ve idari personele uygulanan anket ile, üniversiteden kente yönelen konut ve yerleşim tercihleri ve dağılış özellikleri saptanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aygün, A.; Sınmaz, Ö. (2006) Kent Deprem Senaryoları, Çanakkale Dosyası, Aynalı Pazar Yayınları, Çanakkale.
  2. Bayraktar, A.N., (2007) “Kent ve Kentte Bir Kullanıcı Grubu Olarak Gençler”, Kent ve Sağlık Sempozyumu, 7-9 Haziran 2006, Bildiriler Kitabı, Bursa.
  3. Berkant, Z. (2005) “Dünyadaki Konut Finansmanı Örnekleri” Gayrimenkul Zirvesi V, 9- 10 Mayıs 2005, GYO Derneği Yayınları, İstanbul.
  4. DİE (2002) 2000 Nüfus Sayımı İllere Göre Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri, DİE yayını, Ankara.
  5. DPT (2001) Sekizinci 5 yıllık Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.
  6. DPT (2003) İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması, DPT, Ankara.
  7. Erçel, G. (2005) Kira artışı Piyasaya Bırakılamaz, Sabah Gazetesi, 15.12.2005.
  8. Erginal, E. ve Ertek, A. (2004) Çanakkale’de Kentsel Gelişimi Etkileyen Doğal Faktörler, Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları V. Ulusal Konferansı, 4-7 Mayıs Adana, Bildiriler Kitabı.

Details

Primary Language

tr;en

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Vedat Çalışkan This is me

Faize Sarış This is me

Publication Date

July 25, 2008

Submission Date

August 25, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Volume: 13 Number: 20

APA
Çalışkan, V., & Sarış, F. (2008). ÇANAKKALE ŞEHRİNDE ÜNİVERSİTE ve KONUT İLİŞKİSİ. Doğu Coğrafya Dergisi, 13(20), 215-237. https://izlik.org/JA62WR44AY

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929