Research Article
BibTex RIS Cite

BOZKIR (KONYA) İLÇESİNDE TAHİN ÜRETİMİ: ÖZELLİKLER VE SORUNLAR

Year 2019, , 1 - 14, 29.06.2019
https://doi.org/10.17295/ataunidcd.556183

Abstract

ÖZ:  Bozkır  (Konya) ilçesinde tahin üretimi yıllardır
yapılan, babadan oğula geçen sistemle işleyen ekonomik bir faaliyettir. Tahinin
ana maddesi olan susamın, ekim alanlarından uzak bir mesafede tahinciliğin
faaliyet alanı oluşturması, genel özellikleri ve sorunları bu çalışmada
anlatılmaktadır. Araştırma sahasında marka sahibi olan tahin üreticileri ile
görüşme yapılıp, gözlemler aktarılmıştır. Susam tarımının yapıldığı alanlar
haritalandırılıp, üretim miktarları tablo halinde sunulmuştur. Türkiye’de
yaygın olarak üretilen beyaz tahinden farklı olarak esmer tahin üretimi yörenin
tanıtıcı gıda ürünü olmaya adaydır ve bu konuda çalışmalar yürütülmektedir. Sonuç
olarak görülmektedir ki susam tarımı yapılmayan bir alanda, hammaddenin hafif
olmasına bağlı olarak tahin üretimi yapılabilmektedir. Tahin üretimin de atölye
tipi yaygındır. Ulaşım, reklam, tanıtımın zayıflığı ve kooperatifleşmenin
olmayışı sorunlardır.  



Anahtar
Kelimeler:
Bozkır İlçesi, Susam, Tahin, sorunlar.

References

  • Şahin, G. (2014), Türkiye’de Üretimi Azalan Önemli Bir Yağ Bitkisi Susam, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 3(2), 404-433.Doğanay, H. (2007). Ekonomik Coğrafya 3 Ziraat Coğrafyası, Aktif Yayınevi, İstanbul.Doğanay, H. Çavuş, A. (2013), Türkiye Ekonomik Coğrafyası Güncellenmiş ve Geliştirilmiş 6. Baskı, Pegem Akademi, Ankara. Özcan, M. (1993), Susam, Susam Yağı ve Tahinde Fiziksel-Kimyasal analizler ve Yağ Asitleri Bileşiminin Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Konya. Seçer, A. (2016), Türkiye’de Susam Üretim ve Dış Ticaretinde Gelişmeler, Çukurova Tarım Gıda Bil.Der., 31, 27-36. https://www.yeniakit.com.tr/haber/balikesirde-dagin-zirvesindeki-kayalardan-degirmen-tasi-yapiyor-385761.html 16 Ekim 2017 Erişim Tarihi:22.03.2019 http://www.anadoludabugun.com.tr/turkiye-nin-ilk-tahinli-lokumu-uretildi-ozel-haber-72886 23.11.2018. Erişim tarihi:22.03.2019. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QChttps://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
Year 2019, , 1 - 14, 29.06.2019
https://doi.org/10.17295/ataunidcd.556183

Abstract

References

  • Şahin, G. (2014), Türkiye’de Üretimi Azalan Önemli Bir Yağ Bitkisi Susam, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 3(2), 404-433.Doğanay, H. (2007). Ekonomik Coğrafya 3 Ziraat Coğrafyası, Aktif Yayınevi, İstanbul.Doğanay, H. Çavuş, A. (2013), Türkiye Ekonomik Coğrafyası Güncellenmiş ve Geliştirilmiş 6. Baskı, Pegem Akademi, Ankara. Özcan, M. (1993), Susam, Susam Yağı ve Tahinde Fiziksel-Kimyasal analizler ve Yağ Asitleri Bileşiminin Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Konya. Seçer, A. (2016), Türkiye’de Susam Üretim ve Dış Ticaretinde Gelişmeler, Çukurova Tarım Gıda Bil.Der., 31, 27-36. https://www.yeniakit.com.tr/haber/balikesirde-dagin-zirvesindeki-kayalardan-degirmen-tasi-yapiyor-385761.html 16 Ekim 2017 Erişim Tarihi:22.03.2019 http://www.anadoludabugun.com.tr/turkiye-nin-ilk-tahinli-lokumu-uretildi-ozel-haber-72886 23.11.2018. Erişim tarihi:22.03.2019. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QChttps://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Human Geography
Journal Section Makaleler
Authors

Alpaslan Aliağaoğlu 0000-0002-6198-3878

Emine Yılmaz Akçaözoğlu

Publication Date June 29, 2019
Submission Date April 19, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Aliağaoğlu, A., & Yılmaz Akçaözoğlu, E. (2019). BOZKIR (KONYA) İLÇESİNDE TAHİN ÜRETİMİ: ÖZELLİKLER VE SORUNLAR. Doğu Coğrafya Dergisi, 24(41), 1-14. https://doi.org/10.17295/ataunidcd.556183

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929