ÖZ: Bozkır (Konya) ilçesinde tahin üretimi yıllardır
yapılan, babadan oğula geçen sistemle işleyen ekonomik bir faaliyettir. Tahinin
ana maddesi olan susamın, ekim alanlarından uzak bir mesafede tahinciliğin
faaliyet alanı oluşturması, genel özellikleri ve sorunları bu çalışmada
anlatılmaktadır. Araştırma sahasında marka sahibi olan tahin üreticileri ile
görüşme yapılıp, gözlemler aktarılmıştır. Susam tarımının yapıldığı alanlar
haritalandırılıp, üretim miktarları tablo halinde sunulmuştur. Türkiye’de
yaygın olarak üretilen beyaz tahinden farklı olarak esmer tahin üretimi yörenin
tanıtıcı gıda ürünü olmaya adaydır ve bu konuda çalışmalar yürütülmektedir. Sonuç
olarak görülmektedir ki susam tarımı yapılmayan bir alanda, hammaddenin hafif
olmasına bağlı olarak tahin üretimi yapılabilmektedir. Tahin üretimin de atölye
tipi yaygındır. Ulaşım, reklam, tanıtımın zayıflığı ve kooperatifleşmenin
olmayışı sorunlardır.
Anahtar
Kelimeler: Bozkır İlçesi, Susam, Tahin, sorunlar.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beşeri Coğrafya |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 19 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License