Kanola, 1960’lı yıllardan itibaren Türkiye’de önem kazanan yağlı
tohumlu bitkilerden biridir. Ekim alanlarında ve üretim miktarlarında yıldan yıla
önemli değişimler görülmektedir. 2006 yılında 53898 da. arazide Kanola ekimi
yapılmış ve bundan da 12641 ton ürün elde edilmiştir. Ekim alanlarının illere
göre dağılışına bakıldığında Adana ili 17800 da. ile ilk sırada gelmektedir.
Türkiye toplam ekim alanlarının (2006) % 33’ü ve toplam üretiminde % 32.2 si
Adana ilinden sağlanmıştır. Bu durumda da Çukurova’nın Kanola tarımına
uygun coğrafi özellikleri rol oynamaktadır. Ayrıca Kanola diğer ürünlerle
münavebeli olarak ekilebildiğinden ve ikinci ürün uygulamasına elverişli
olduğundan Çukurova’da tarımı yaygınlaşmaktadır. Buna ek olarak yörede
bitkisel yağ sanayinin de gelişmiş olması Kanola tarımına pazarlama yönünden
olumlu etkiler yapmaktadır. Kanola tohumlarından elde edilen yağ, yemeklik yağ
üretimi yanında biyodizel, biyoetanol üretiminde de değerlendirildiğinden
çiftçiler için önemli bir alternatif üretim ve potansiyel arz etmektedir. Bu
potansiyel iyi değerlendirildiğinde ülkenin enerji ihtiyacına da önemli katkılar
yapılabilecektir. Ancak gerek üretimde, gerekse pazarlamada sorunlar
bulunmaktadır. Sorunların başında da fiyatların maliyetlerin altında kalması,
teşviklerin ürün ekilmeden önce değil de ekildikten sonra belirlenmesi ve yağ
ithalatı gelmektedir. Bu çalışmada Türkiye Kanola tarımının ekim ve üretim
alanlarının bölgelere ve illere göre dağılımı ve üretilen ürünlerin
pazarlanmasında karşılaşılan sorunların ortaya konması amaçlanmıştır.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 13, 2011 |
Submission Date | September 13, 2011 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 14 Issue: 21 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License