Research Article
BibTex RIS Cite

FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2017, Volume: 27 Issue: 1, 27 - 33, 16.04.2017
https://doi.org/10.17567/ataunidfd.307099

Abstract




Amaç: Bu çalışmanın amacı, üç farklı renklendirme
solüsyonunda bekletilen posterior kompozit rezinlerin farklı periyotlarda renk
değişikliği ve yüzey pürüzlülüğünün değerlendirilmesidir.



Gereç ve yöntem: Çalışma kapsamında,
2 mm kalınlığında ve 8 mm çapında disk şeklinde iki farklı posterior kompozit
(X-tra fil, Quixfil) kullanılarak toplam 20 tane örnek hazırlandı. Örnekler
renklendirme solüsyonlarına göre 4 gruba ayrıldı. 24 sa distile suda bekletilen
örneklerin başlangıç renk ve yüzey pürüzlülük ölçümleri yapıldıktan sonra
örnekler hazırlanan solüsyonlar içerisinde (kahve, kırmızı şarap, kola ve
distile su) günde 3 sa bekletildi. 1 gün, 1 hafta, 15 gün ve 1 aylık
renklendirme periyotları sonrasında spektrofotometre (Shade Pilot) ile renk
ölçümleri tekrarlandı. En son renklendirme periyodundan sonra yüzey pürüzlülük
ölçümleri profilometre (Surtronic 25) ile yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel
analizi tekrarlı ölçümler ANOVA, Bonferroni çoklu karşılaştırma testi ve
bağımsız örneklerde t- testi kullanılarak yapıldı



Bulgular: Renklendirme solüsyonlarından kırmızı
şa- rap tüm renklendirme periyotlarında, kahve ise 1, 7 ve 15 günlük renklendirme
periyodunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık
göstermiştir (p<0,05). Quixfil,  X-tra
file göre daha fazla renklenme göstermiştir. Yüzey pürüzlülüğü değerlerinde
sadece Quixfil grubunda şarap solüsyonunda bekletilen örnek- lerde
istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.001)

Sonuç: Diyetle alınan içeceğin tipi ve pH’
ının rezin kompozitlerin renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü üzerine etkili
olduğu tespit edilmiştir.
 

Anahtar Kelimeler: Posterior kompozitler,
renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü

EVALUATION
OF THE DIFFERENT DRINKS EFFECT ON COLOR CHANGES AND SURFACE ROUGHNESS OF
POSTERIOR COMPOSITES

Aim: The aim of this study was to evaluate of
two posterior composites color changes and surface roughness which is immersed
in three different staining solutions during different time periods.

Material and Methods: In this study, 20
disc shaped samples were prepared as 2 mm 
thickness and 8 mm diameter from two different posterior composite
(X-tra fil, Quixfil). The samples were divided into four groups according to
the staining solutions. After initial color and surface roughness mesaurements
of incubated samples during 24 h in distilled water were taken, samples
immersed in prepared solutions (coffee, red
wine, cola, and distilled water
) during 3 h in a day. Color measurements
were repeated with specthrophotometer (Shade Pilot) after 1 day, 1 week, 15
days and 1 month after coloring process. Surface roughness were evaluated by
profilometer (Surtronic 25)  after recent
coloring process. The statistically analysis of obtained data were performed with
use repeated measure ANOVA, Bonferroni post-hoc test and independent samples
t-test.

Results: Red wine showed significant
difference compared the other groups in all coloring periods, coffee  showed significant difference in 1, 7 and 15
days of coloring periods (p<0,05). Quixfil showed more discoloration than
X-tra fil. Surface roughness of Quixfil incubated in red wine solutions had
statistically significant differences (p=0.001)

 Conclusion:
Type and pH of dietary beverage were found to be effective on color
stability and surface roughness of resin composites.









Key Words: Posterior composites, color changes,
surface roughness

References

  • 1. Hickey D, Sharif O, Janjua F, Brunton PA. Bulk dentine replacement versus incrementally placed resin composite: A randomised controlled clinical trial. J Dent 2016;46:18-22.
  • 2. Altun C. Kompozit Dolgu Materyallerinde Son Gelişmeler. Gülhane Tıp Dergisi 2005;47 (1):77- 82
  • 3. Jackson RD, Morgan M. The New Posterior Resins and a Simplified Placement technique. JADA 2000; 131:375-83.
  • 4. Dayangaç, B.: Kompozit Rezin Restorasyonlar, Ankara-2000, Güneş Kitabevi LTD. Şti. Say:1-20, 74-84
  • 5. Hosoya Y, Shiraishi T, Odatsu T, Nagafuji J, Kotaku M, Miyazaki M, Powers JM. Effects of polishing on surface roughness, gloss, and color of resin composites. J Oral Sci 2011;53:283-91.
  • 6. Gül P, Akgül N. Farklı kompozit rezinlerin translüsensi ve maskeleme özelliklerinin karşılaştırılması. Atatürk Üniv. Diş Hek. Fak. Derg 2013;21:30-6
  • 7. Ozel E, Korkmaz Y, Attar N, Karabulut E. Effect of one-step polishing systems on surface roughness of different flowable restorative materials. Dent Mater J 2008;27:755- 64.
  • 8. Korkmaz Y, Ozel E, Attar N, Aksoy G. The influence of one-step polishing systems on the surface roughness and microhardness of nanocomposites. Oper Dent 2008;33:44-50.
  • 9. Watanabe T, Miyazaki M, Takamizawa T, Kurokawa H, Rikuta A, Ando S. Influence of polishing duration on surface roughness of resin composites. J Oral Sci 2005;47:21-5.
  • 10. Jung M, Sehr K, Klimek J. Surface texture of four nanofilled an done hybrid composite after finishing. Oper Dent 2007;32:45-52.
  • 11. Biçer CÖ, Attar N, Korkmaz Y. Farklı polisaj tekniklerinin estetik kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkileri. A.Ü. Diş Hek. Fak. Derg 2011;38:71-6.
  • 12. Asmussen E, Hansen EK. Surface discoloration of restorative resins in relation to surface softening and oral hygiene. Scandinavian J Dent Res 1986;94:174–7.
  • 13. Bagheri R, Burrow MF, Tyas M. Influence of foodsimulating solutions and surface finish on susceptibility to staining of aesthetic restorative materials. J Dent 2005;33:389–98
  • 14. Stephen W. Review of the CIE System of Colorimetry and Its Use in Dentistry. J Esthet Restor Dent 2003;15:5-12.
  • 15. Gül P, Akgül N. Kompozit materyaller arasındaki renk farklılıklarının farklı skalalarla spektrofoto- metrik olarak karşılaştırılması. Atatürk Üniv. Diş Hek Fak Derg 2013;21:16-23.
  • 16. Delwin TL, Alvin GW. Perceptibility and acceptability of CIELAB color differences in computer-simulated teeth. J Dent 2007;35:593-9.
  • 17. Saraç Ş, Saraç D, Yüzbaşıoğlu E. Üç farklı renk skalasının renk farklılıkları yönünden kolorimetrik olarak incelenmesi. Acta Odontol Turcica 2006;23: 85-90
  • 18. Lee YK, Yu B, Lee SH, Cho MS, Lee CY, Lim HN. Shade compatibility of esthetic restorative materials—A review. Dent Mater 2010;26:1119-26.
  • 19. Erkli H, Ersöz E. Farklı fluor jellerin rezin materyallerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin karşılaştırılması. Acta Odontol Turcica 2012;29:79-85.
  • 20. Bani M, Öztaş N. Cam iyonomer içerikli farklı restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüklerinin değerlendirilmesi. Acta Odontologica Turcica 2013;30:13-7.
  • 21. Türkün LŞ , Türkün M. Effect of bleaching and repolishing procedures on coffee and tea stain removal. J Esth Res Dent 2004;16:290-301
  • 22. Duymuş ZY, Sağsöz NP, Sağsöz Ö, Bayındır F. Seromerlerin farklı solusyonlardaki renk değişimlerinin incelenmesi. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2014;24:81-4.
  • 23. Gül P, Akgül N, Çatakçı AG, Atila A. Ksılıtollü sakız, siyah çay ve beyaz peynirin tükürük ph’ sına etkileri. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2011;21: 88-93.
  • 24. Ertaş E, Güler AU, Yücel AC, Köprülü H, Güler E. Color stability of resin composites after immersion in different drinks. Dent Mater J 2006;25:371-6.
  • 25. Fujita M, Kawakami S, Noda M, Sano H. Color change of newly developed esthetic restorative material immersed in food-simulating solutions. Dent Mater J 2006;25:352-9.
  • 26. Köprülü H, Dayangaç B, Gürgan S, Önen A. Farklı posterior kompozitlerin kahve ve çay ile boyanması. A Ü Diş Hek Fak Derg 1992;19:371.
  • 27. Um CM, Ruyter IE. Staining of resin-based veneering materials with coffee and tea. Quint Inter 1991;22:377-86.
  • 28. Poggio C, Dagna A, Chiesa M, Colombo M, Scribante A. Surface roughness of flowable resin composites eroded by acidic and alcoholic drinks. J Conser Dent 2012;15:137-40.
  • 29. Lussi A, Jaeggi T. Erosion—diagnosis and risk factors. Clin Oral Invest 2008;12:5-13.
  • 30. Isabel CAC, Domınguette AAS, Santos SG, Rıbeıro JCR, Moysés MR. Surface roughness of a resin composite. RGO - Revista Gaúcha de Odontologia 2016;64:50-5.
  • 31. Iscan Yapar M, Gül P. Farkli içeceklerde bekletilen siloran ve dimetakrilat esasli kompozitlerin renk stabilitelerinin karsilastirilmasi. Acta Odontol Turc 2015;32:51-6.
  • 32. Barutcigil Ç, Harorlı OT, Seven N. Bazı geleneksel içeceklerin mikrohibrit kompozit rezinde meydana getirdiği renk değişikliklerinin incelenmesi. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2012;22:114-9.
  • 33. Lu H, Roeder LB, Lei L, Powers JM. Effect of surface roughness on stain resistance of dental resin composites. J Esthet Restor Dent 2005; 17:102-8.
Year 2017, Volume: 27 Issue: 1, 27 - 33, 16.04.2017
https://doi.org/10.17567/ataunidfd.307099

Abstract

References

  • 1. Hickey D, Sharif O, Janjua F, Brunton PA. Bulk dentine replacement versus incrementally placed resin composite: A randomised controlled clinical trial. J Dent 2016;46:18-22.
  • 2. Altun C. Kompozit Dolgu Materyallerinde Son Gelişmeler. Gülhane Tıp Dergisi 2005;47 (1):77- 82
  • 3. Jackson RD, Morgan M. The New Posterior Resins and a Simplified Placement technique. JADA 2000; 131:375-83.
  • 4. Dayangaç, B.: Kompozit Rezin Restorasyonlar, Ankara-2000, Güneş Kitabevi LTD. Şti. Say:1-20, 74-84
  • 5. Hosoya Y, Shiraishi T, Odatsu T, Nagafuji J, Kotaku M, Miyazaki M, Powers JM. Effects of polishing on surface roughness, gloss, and color of resin composites. J Oral Sci 2011;53:283-91.
  • 6. Gül P, Akgül N. Farklı kompozit rezinlerin translüsensi ve maskeleme özelliklerinin karşılaştırılması. Atatürk Üniv. Diş Hek. Fak. Derg 2013;21:30-6
  • 7. Ozel E, Korkmaz Y, Attar N, Karabulut E. Effect of one-step polishing systems on surface roughness of different flowable restorative materials. Dent Mater J 2008;27:755- 64.
  • 8. Korkmaz Y, Ozel E, Attar N, Aksoy G. The influence of one-step polishing systems on the surface roughness and microhardness of nanocomposites. Oper Dent 2008;33:44-50.
  • 9. Watanabe T, Miyazaki M, Takamizawa T, Kurokawa H, Rikuta A, Ando S. Influence of polishing duration on surface roughness of resin composites. J Oral Sci 2005;47:21-5.
  • 10. Jung M, Sehr K, Klimek J. Surface texture of four nanofilled an done hybrid composite after finishing. Oper Dent 2007;32:45-52.
  • 11. Biçer CÖ, Attar N, Korkmaz Y. Farklı polisaj tekniklerinin estetik kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkileri. A.Ü. Diş Hek. Fak. Derg 2011;38:71-6.
  • 12. Asmussen E, Hansen EK. Surface discoloration of restorative resins in relation to surface softening and oral hygiene. Scandinavian J Dent Res 1986;94:174–7.
  • 13. Bagheri R, Burrow MF, Tyas M. Influence of foodsimulating solutions and surface finish on susceptibility to staining of aesthetic restorative materials. J Dent 2005;33:389–98
  • 14. Stephen W. Review of the CIE System of Colorimetry and Its Use in Dentistry. J Esthet Restor Dent 2003;15:5-12.
  • 15. Gül P, Akgül N. Kompozit materyaller arasındaki renk farklılıklarının farklı skalalarla spektrofoto- metrik olarak karşılaştırılması. Atatürk Üniv. Diş Hek Fak Derg 2013;21:16-23.
  • 16. Delwin TL, Alvin GW. Perceptibility and acceptability of CIELAB color differences in computer-simulated teeth. J Dent 2007;35:593-9.
  • 17. Saraç Ş, Saraç D, Yüzbaşıoğlu E. Üç farklı renk skalasının renk farklılıkları yönünden kolorimetrik olarak incelenmesi. Acta Odontol Turcica 2006;23: 85-90
  • 18. Lee YK, Yu B, Lee SH, Cho MS, Lee CY, Lim HN. Shade compatibility of esthetic restorative materials—A review. Dent Mater 2010;26:1119-26.
  • 19. Erkli H, Ersöz E. Farklı fluor jellerin rezin materyallerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin karşılaştırılması. Acta Odontol Turcica 2012;29:79-85.
  • 20. Bani M, Öztaş N. Cam iyonomer içerikli farklı restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüklerinin değerlendirilmesi. Acta Odontologica Turcica 2013;30:13-7.
  • 21. Türkün LŞ , Türkün M. Effect of bleaching and repolishing procedures on coffee and tea stain removal. J Esth Res Dent 2004;16:290-301
  • 22. Duymuş ZY, Sağsöz NP, Sağsöz Ö, Bayındır F. Seromerlerin farklı solusyonlardaki renk değişimlerinin incelenmesi. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2014;24:81-4.
  • 23. Gül P, Akgül N, Çatakçı AG, Atila A. Ksılıtollü sakız, siyah çay ve beyaz peynirin tükürük ph’ sına etkileri. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2011;21: 88-93.
  • 24. Ertaş E, Güler AU, Yücel AC, Köprülü H, Güler E. Color stability of resin composites after immersion in different drinks. Dent Mater J 2006;25:371-6.
  • 25. Fujita M, Kawakami S, Noda M, Sano H. Color change of newly developed esthetic restorative material immersed in food-simulating solutions. Dent Mater J 2006;25:352-9.
  • 26. Köprülü H, Dayangaç B, Gürgan S, Önen A. Farklı posterior kompozitlerin kahve ve çay ile boyanması. A Ü Diş Hek Fak Derg 1992;19:371.
  • 27. Um CM, Ruyter IE. Staining of resin-based veneering materials with coffee and tea. Quint Inter 1991;22:377-86.
  • 28. Poggio C, Dagna A, Chiesa M, Colombo M, Scribante A. Surface roughness of flowable resin composites eroded by acidic and alcoholic drinks. J Conser Dent 2012;15:137-40.
  • 29. Lussi A, Jaeggi T. Erosion—diagnosis and risk factors. Clin Oral Invest 2008;12:5-13.
  • 30. Isabel CAC, Domınguette AAS, Santos SG, Rıbeıro JCR, Moysés MR. Surface roughness of a resin composite. RGO - Revista Gaúcha de Odontologia 2016;64:50-5.
  • 31. Iscan Yapar M, Gül P. Farkli içeceklerde bekletilen siloran ve dimetakrilat esasli kompozitlerin renk stabilitelerinin karsilastirilmasi. Acta Odontol Turc 2015;32:51-6.
  • 32. Barutcigil Ç, Harorlı OT, Seven N. Bazı geleneksel içeceklerin mikrohibrit kompozit rezinde meydana getirdiği renk değişikliklerinin incelenmesi. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2012;22:114-9.
  • 33. Lu H, Roeder LB, Lei L, Powers JM. Effect of surface roughness on stain resistance of dental resin composites. J Esthet Restor Dent 2005; 17:102-8.
There are 33 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Neslihan Çelik This is me

Ömer Sağsöz

Mustafa Gündoğdu This is me

Publication Date April 16, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 27 Issue: 1

Cite

APA Çelik, N., Sağsöz, Ö., & Gündoğdu, M. (2017). FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 27(1), 27-33. https://doi.org/10.17567/ataunidfd.307099
AMA Çelik N, Sağsöz Ö, Gündoğdu M. FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. April 2017;27(1):27-33. doi:10.17567/ataunidfd.307099
Chicago Çelik, Neslihan, Ömer Sağsöz, and Mustafa Gündoğdu. “FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 27, no. 1 (April 2017): 27-33. https://doi.org/10.17567/ataunidfd.307099.
EndNote Çelik N, Sağsöz Ö, Gündoğdu M (April 1, 2017) FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 27 1 27–33.
IEEE N. Çelik, Ö. Sağsöz, and M. Gündoğdu, “FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Ata Diş Hek Fak Derg, vol. 27, no. 1, pp. 27–33, 2017, doi: 10.17567/ataunidfd.307099.
ISNAD Çelik, Neslihan et al. “FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 27/1 (April 2017), 27-33. https://doi.org/10.17567/ataunidfd.307099.
JAMA Çelik N, Sağsöz Ö, Gündoğdu M. FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2017;27:27–33.
MLA Çelik, Neslihan et al. “FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, vol. 27, no. 1, 2017, pp. 27-33, doi:10.17567/ataunidfd.307099.
Vancouver Çelik N, Sağsöz Ö, Gündoğdu M. FARKLI İÇECEKLERİN POSTERİOR KOMPOZİTLERİN RENK DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2017;27(1):27-33.

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.