Amaç: Bu çalışmanın amacı, üç farklı renklendirme
solüsyonunda bekletilen posterior kompozit rezinlerin farklı periyotlarda renk
değişikliği ve yüzey pürüzlülüğünün değerlendirilmesidir.
Gereç ve yöntem: Çalışma kapsamında,
2 mm kalınlığında ve 8 mm çapında disk şeklinde iki farklı posterior kompozit
(X-tra fil, Quixfil) kullanılarak toplam 20 tane örnek hazırlandı. Örnekler
renklendirme solüsyonlarına göre 4 gruba ayrıldı. 24 sa distile suda bekletilen
örneklerin başlangıç renk ve yüzey pürüzlülük ölçümleri yapıldıktan sonra
örnekler hazırlanan solüsyonlar içerisinde (kahve, kırmızı şarap, kola ve
distile su) günde 3 sa bekletildi. 1 gün, 1 hafta, 15 gün ve 1 aylık
renklendirme periyotları sonrasında spektrofotometre (Shade Pilot) ile renk
ölçümleri tekrarlandı. En son renklendirme periyodundan sonra yüzey pürüzlülük
ölçümleri profilometre (Surtronic 25) ile yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel
analizi tekrarlı ölçümler ANOVA, Bonferroni çoklu karşılaştırma testi ve
bağımsız örneklerde t- testi kullanılarak yapıldı
Bulgular: Renklendirme solüsyonlarından kırmızı
şa- rap tüm renklendirme periyotlarında, kahve ise 1, 7 ve 15 günlük renklendirme
periyodunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık
göstermiştir (p<0,05). Quixfil, X-tra
file göre daha fazla renklenme göstermiştir. Yüzey pürüzlülüğü değerlerinde
sadece Quixfil grubunda şarap solüsyonunda bekletilen örnek- lerde
istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.001)
Sonuç: Diyetle alınan içeceğin tipi ve pH’
ının rezin kompozitlerin renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü üzerine etkili
olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Posterior kompozitler,
renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü
EVALUATION
OF THE DIFFERENT DRINKS EFFECT ON COLOR CHANGES AND SURFACE ROUGHNESS OF
POSTERIOR COMPOSITES
Aim: The aim of this study was to evaluate of
two posterior composites color changes and surface roughness which is immersed
in three different staining solutions during different time periods.
Material and Methods: In this study, 20
disc shaped samples were prepared as 2 mm
thickness and 8 mm diameter from two different posterior composite
(X-tra fil, Quixfil). The samples were divided into four groups according to
the staining solutions. After initial color and surface roughness mesaurements
of incubated samples during 24 h in distilled water were taken, samples
immersed in prepared solutions (coffee, red
wine, cola, and distilled water) during 3 h in a day. Color measurements
were repeated with specthrophotometer (Shade Pilot) after 1 day, 1 week, 15
days and 1 month after coloring process. Surface roughness were evaluated by
profilometer (Surtronic 25) after recent
coloring process. The statistically analysis of obtained data were performed with
use repeated measure ANOVA, Bonferroni post-hoc test and independent samples
t-test.
Results: Red wine showed significant
difference compared the other groups in all coloring periods, coffee showed significant difference in 1, 7 and 15
days of coloring periods (p<0,05). Quixfil showed more discoloration than
X-tra fil. Surface roughness of Quixfil incubated in red wine solutions had
statistically significant differences (p=0.001)
Conclusion:
Type and pH of dietary beverage were found to be effective on color
stability and surface roughness of resin composites.
Key Words: Posterior composites, color changes,
surface roughness
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.