Amaç:
Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği öğrencileri ile Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavına giren diş hekimleri tarafından bu sınav sistemi ile mevcut lisans eğitimlerinin ilişkisini değerlendirmek ve diş hekimliğinde uzmanlık amaç veya tercih alanlarını analiz etmektir.
Gereç ve Yöntem:
Ankara ve Kırıkkale diş hekimliği fakültelerinde öğrenim görmekte olan preklinik ve klinik öğrencileri ile uzmanlık sınavına giren mezun diş hekimleri üzerinde ankete dayalı bir araştırma yürütülmüştür. Bu amaçla hazırlanan ankette katılımcıların sosyo-demografik dağılımları ile birlikte bu sınavı ve sınav göz önünde bulundurularak fakültelerinde aldıkları eğitimleri değerlendirmelerine yönelik sorular mevcuttur. Ankete toplam 607 katılımcı katılmış, tüm soruları cevaplayan 577 katılımcı araştırma değerlendirmesinde dikkate alınmıştır. Veri analizleri ANOVA ve Scheffe testleri ile ikili (karşılıklı) karşılaştırma yöntemleri ile yapılmıştır.
Bulgular:
Çalışma grubundaki katılımcıların % 9.98’inin uzmanlık dahil diş hekimliğindeki lisans üstü eğitimler hakkında tam olarak bilgisinin olduğu, % 49.1’inin kısmi bilgisinin olduğu ve % 40.92’inin de hiç bilgisinin olmadığı tespit edilmiştir. Öncelikle eğitim düzeyleri ile uzmanlık isteme durumları analiz edildiğinde; preklinik öğrencilerinin % 91,5’unun, klinik öğrencilerinin % 88.7’sinin ve ankete katılan mezun diş hekimlerinden %69.9’unun uzmanlık yapmayı istedikleri tespit edilmiştir. Sınav kapsamındaki derslere öğrencilerin motivasyon düzeyleri değerlendirildiğinde cinsiyetin ve eğitim düzeyinin motivasyon üzerinde istatistiksel bir farkı olmadığı ortaya konulmuştur. Tercih edilen uzmanlık branşlarında da ağız diş çene cerrahisi ile ortodontinin öne çıktığı görülmektedir.
Sonuç:
Öğrenciler ile henüz uzmanlık eğitimine başlamamış diş hekimlerinin büyük bir çoğunluğu uzmanlık eğitimi yapmak istemektedir. Ancak öğrencilerin isteği, mezunlara göre daha fazladır. Fakültelerdeki teorik ve pratik müfredatın bu sınav ile uyumlu olduğu görülmektedir ve sınav konularının derse olan motivasyonu bir miktar arttırdığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Dişhekimliği Eğitimi, Dişhekimliğinde Uzmanlık, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı, Motivasyon
ABSTRACT
Aim:
The aim of this study is to evaluate the relationship between this examination and current dental education by dentistry students and dentists, and to analyze the purpose with preferences of specialization in dentistry.
Materials and Methods:
A qualitative study was conducted based on a semi-structured questionnaire about specialization in dentistry. There are questions about the socio-demographic distribution of the participants, as well as the exam and the evaluation of the education they received in their faculties. 577 of 607 participants who answered all of the questions were taken into consideration for the study evaluation. Statistical analyses were done using ANOVA and dual comparison with Scheffe tests.
Results:
It was determined that 9.98% of the participants in the study group had complete knowledge about postgraduate education, 49.1% of population had partial knowledge and 40.92% had no knowledge. First of all, when the education levels and the status of requesting expertise are analyzed; It was determined that 91.5% of preclinical students, 88.7% of clinical students and 69.9% of graduate dentists participating in the survey wanted to specialize. Oral and maxillofacial surgery and orthodontics are seen to be prominent in preferred specialty branches.
Conclusion:
The majority of both students and dentists who have not yet started any specialty education want to have postgraduate education. However, students are more likely to want to specialize than graduates. It is seen that the both theoretical and practical curriculums are compatible with this exam, and it has been determined that exam subjects increase the motivation for the course.
Keywords: Dental Education, Dental Specialties, The Specialization Exam in Dentistry, Motivation
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | July 14, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 31 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.