BibTex RIS Cite

İŞ ODAKLI DUYGUSAL EMEK VE DUYGUSAL TÜKENME ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÇALIŞAN ODAKLI DUYGUSAL EMEK VE MESLEKİ BAĞLILIĞIN ARACILIK ETKİSİ

Year 2016, Volume: 30 Issue: 4, 0 - 0, 21.10.2016

Abstract

Bu çalışmanın amacı, çalışanlardan sergilemeleri beklenen iş odaklı duygusal emek gösterimlerinin duygusal tükenme üzerine olan etkisinde mesleki bağlılığın ve çalışan odaklı duygusal emek gösterimlerinin rolünün değerlendirilmesidir. Araştırmaya ilişkin verilere, Erzurum il merkezinde kamu hastanelerinde görev yapmakta olan 267 hemşireye anket uygulanarak ulaşılmıştır. Çalışmaya konu olan değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla oluşturulan model ve alternatif model, yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Analiz sonuçları, iş odaklı duygusal emek gösterimlerinin, olumsuz duyguları göstermeme gerekliliği boyutunun duygusal tükenmişlikle ilişkisinde mesleki bağlılığın aracılık rolünü öneren modelin en iyi uyum sağlayan model olduğunu göstermiştir. Çalışmada, duygusal emek ve duygusal tükenmişlik arasındaki ilişkiyi ele alan daha önceki araştırmalardan farklı olarak mesleki bağlılığın bu ilişkideki rolü vurgulanmakta ve elde edilen sonuçlar, ilgili literatür kapsamında tartışılmaktadır.

Anahtar kelimeler: İş odaklı duygusal emek, çalışan odaklı duygusal emek, duygusal tükenmişlik, mesleki bağlılık,işten ayrılma niyeti.

Year 2016, Volume: 30 Issue: 4, 0 - 0, 21.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Atılhan Naktiyok

Ülke Hilal Ağırman This is me

Publication Date October 21, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 30 Issue: 4

Cite

APA Naktiyok, A., & Ağırman, Ü. H. (2016). İŞ ODAKLI DUYGUSAL EMEK VE DUYGUSAL TÜKENME ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÇALIŞAN ODAKLI DUYGUSAL EMEK VE MESLEKİ BAĞLILIĞIN ARACILIK ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 30(4).

4aoDA4.pngithenticate-badge-rec-positive.png800px-Open-Access-PLoS.svg.png