Research Article
BibTex RIS Cite

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİLEŞİM AÇISINDAN TURİSTİK HEDİYELİK EŞYALAR KONUSUNDA YENİLEŞTİRİLMİŞ TASARIMLAR

Year 2017, Issue: 12, 187 - 204, 31.01.2017

Abstract

Yenilemek ve yeniliği kapsayan yenileşim, var olan bir ürünü ya da hizmeti ele alıp, ona yeni etkin
özellikler katarak özgün yeni bir ürün sunmaktır. Yenileşimin, eskiyi yeni bir özellikle donatarak
farklı ve yaratıcı etkinlik kazandırarak yeni bir ürün olarak sunması, sürdürülebilir ürün tasarımının
yaşam döngüsünü desteklemektedir. İşletmelerin pazar üstünlüğünü destekleyen yenileştirilmiş
sürdürülebilir ürün tasarımları (ürün/hizmet ilişkisini göz önünde tutarak); renk, biçim ve malzeme
seçimi gibi biçimsel kodlar değiştirilerek; yeniden üretim, yeniden kullanım, maliyet azaltılması, geri
dönüşüm gibi ortak özellikler ile üretim yapmayı sağlar. Özellikle Turistik ürünler içinde yer alan el
sanatları ürünleri ve bu ürünlerden esinlenilerek tasarlanan turistik hediyelik eşyalar, var olanı yeni
tasarımlarla bugüne taşımak konusunda en önemli materyallerden biridir. Aynı zamanda bu şekilde
tasarlanmış ürünler sürdürülebilir ürün tasarımında önemli noktalardan olan, doğadan beslenme
ve geri dönüşüm hareketlerinden dolayı sürdürülebilir turizm etkinlikleri için önemli kaynakların
arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, sürdürülebilir ve yenileştirilmiş hediyelik eşya tasarımlarına
öneriler sunulmakla beraber Muğla ili kültürel ve coğrafi dokusundan beslenen el sanatları ürünlerini
yozlaştırmadan, sürdürebilir yenileştirilmiş turistik hediyelik eşya tasarım örneklerine yer verilmiştir.

Year 2017, Issue: 12, 187 - 204, 31.01.2017

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Deniz Çeliker This is me

Murat Ali Dulupçu

Publication Date January 31, 2017
Submission Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2017 Issue: 12

Cite

APA Çeliker, D., & Dulupçu, M. A. (2017). SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİLEŞİM AÇISINDAN TURİSTİK HEDİYELİK EŞYALAR KONUSUNDA YENİLEŞTİRİLMİŞ TASARIMLAR. Atatürk İletişim Dergisi(12), 187-204.

19179