BibTex RIS Cite

SPİNOZA’NIN İNSANA BAKIŞI

Year 2004, Volume: 4 Issue: 2, - , 17.02.2010

Abstract

Spinoza, insan konusundaki düşüncelerini, Tanrı yada Doğa Kavramından hareketle temellendirir. İnsan, sonlu bir varlık olarak, doğada egemen olan belirlenmişliğe bağlı bir yaşam sürdürür. Buna göre, insanın bütün eylemleri bir belirlenmişlik içindedir. İnsanın en büyük özgürlüğü, bu belirlenmişliğin bilincinde olmasıdır. Öte yandan insanın en büyük erdemi, kendi varlığını koruması ve sürdürmesidir. Doğanın bir parçası olarak insanın özünde bu çaba her zaman vardır.

Anahtar Kelimeler: insan, doğa, erdem, özgürlük

 

Abstract: Spinoza, forms his thoughts about human-being by the expression of God or Nature. Man, as a mortal, lives a life deperdent on the determination in the nature. So, all the actions of man is within a determination . The greatest freedom of the man is that he is fully aware of this determination . On the other hand, the biggest virtue of the man is the profection and continuation of his existence. Man has this effort within himself as a part of the nature.

Key Words: Human-being, Nature, Virtue, Freedom

Year 2004, Volume: 4 Issue: 2, - , 17.02.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr; en
Journal Section Makaleler
Authors

Mustafa Cihan This is me

Publication Date February 17, 2010
Published in Issue Year 2004 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Cihan, M. (2010). SPİNOZA’NIN İNSANA BAKIŞI. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2).

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.