BibTex RIS Cite

-

Year 2013, Volume: 17 Issue: 3, 239 - 252, 16.04.2014

Abstract

The developments in science, technology, industry and rural development change the emergence type of agricultural activity and the expectations for agricultural products. With the rise in the awareness level in societies for environment and health, the interest in organic agriculture increases and the organic market becomes wide at increasing rate. This study focuses on the economic dimension of organic agriculture in its example of Turkish economy. Although Turkey has quite sufficient conditions and a large potential of production in terms of organic agriculture, it occupies a little place in the world organic production and food market. İn order for Turkey to continue the economical existence of agriculture depends on providing investment with recycling, reducing the costs and increasing the demand for products in domestic and foreign market. Especially following the technological progress which happens in the world and using the gains obtained from this process in the export of organic agricultural products have importance.

References

  • Ak, i. Kantar, F. (2007). “Türkiye’de Organik Hayvancılık Potansiyeli ve Geleceği”. Organik Tarım Kongresi, 19-20 Ekim 2007.
  • Ayla, D. (2011). Türkiye’de Organik Tarım (Yüksek Lisans Tezi) Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Bölümü.
  • CBI. (2004). Organic Food Products, EU Market survey, Center fort he promotion of imports from developing countries (CBI),153 p.
  • Çetin, B. (2008). Tarımsal Finansman. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
  • Er, C. ve Başalma, D. (2008). Organik Tarımdaki Gelişmeler. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.

Türkiye’deki Organik Tarımın Ekonomik Analizi

Year 2013, Volume: 17 Issue: 3, 239 - 252, 16.04.2014

Abstract

Bilim, teknoloji, sanayi ve kırsal kalkınma alanındaki gelişmeler, tarımsal faaliyetlerin
oluşum şeklini ve tarımsal ürünlere yönelik beklentileri değiştirmektedir. Toplumlarda
çevre ve sağlığa ilişkin bilinç düzeyiyle birlikte organik tarıma ilgi de artmakta
ve dünyadaki organik tarım pazarı, artan oranlarda genişlemektedir. Bu çalışma, Türkiye
ekonomisi örneğinde organik tarımın ekonomik boyutunu ele almaktadır. Türkiye organik
tarım açısından oldukça elverişli şartlara ve büyük bir üretim potansiyeline sahip olmasına
rağmen dünya organik ürün ve gıda pazarında küçük bir paya sahiptir. Türkiye’de
organik tarımın ekonomik varlığını artırarak devam ettirebilmesi, yatırımın geri dönüşümünün sağlanması, maliyetlerin azaltılması, ürünlerin iç ve dış pazar talebinin artırılmasına
bağlıdır. Özellikle dünyada meydana gelen teknolojik gelişmelerin izlenmesi ve
buradan elde edilecek kazanımların organik tarım ürünleri ihracına yansıtılması önem
teşkil etmektedir.

References

  • Ak, i. Kantar, F. (2007). “Türkiye’de Organik Hayvancılık Potansiyeli ve Geleceği”. Organik Tarım Kongresi, 19-20 Ekim 2007.
  • Ayla, D. (2011). Türkiye’de Organik Tarım (Yüksek Lisans Tezi) Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Bölümü.
  • CBI. (2004). Organic Food Products, EU Market survey, Center fort he promotion of imports from developing countries (CBI),153 p.
  • Çetin, B. (2008). Tarımsal Finansman. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
  • Er, C. ve Başalma, D. (2008). Organik Tarımdaki Gelişmeler. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section Makaleler
Authors

Kurtuluş Merdan This is me

Vedat Kaya This is me

Publication Date April 16, 2014
Published in Issue Year 2013 Volume: 17 Issue: 3

Cite

APA Merdan, K., & Kaya, V. (2014). Türkiye’deki Organik Tarımın Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(3), 239-252.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.