BibTex RIS Cite

Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği

Year 2015, Volume: 46 Issue: 1, 57 - 67, 20.04.2016

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Erzurum ilinde geleneksel bir ürün olan civil peynir arzının inovasyon belirleyicilerini tespit edip, rekabet gücünü değerlendirmek ve firmaların bireysel yenilikçi düzeylerini ölçmektir. Çalışmanın evrenini Erzurum ilinde geleneksel bir ürün olan civil peynir üretimiyle piyasada faaliyet gösteren 20 üretici firma oluşturmaktadır. Analizler için firma sahipleri ve bu firmalarda istihdam edilen 64 kişi ile yüz yüze görüşme yapılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen bu veriler SPSS (18) versiyonu kullanılarak çeşitli testler ile sınanmıştır. Test sonuçları, Erzurum ilinde geleneksel bir ürün olan civil peynir üretimi yapan firmaların bireysel yenilik düzeylerinin yüzde 29,7 ile gelenekçi, yüzde 28,1 ile sorgulayıcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu firmaların yenilikçi davranış eğilimleri ise orta düzeyde yenilikçi olarak tespit edilmiştir. Ayrıca inovasyon çeşitlerinin, firma faaliyet süresi, Ar&Ge, çalışan eğitimi, üretim desteği, ihracat yapabilme, ürün standardizasyonu ve teknoloji adaptasyonu gibi faktörlerden bağımsız olduğu belirlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Arz, inovasyon, geleneksel ürün

 

Innovation Determinants of Traditional Product Supply: The Analysis of Erzurum Civil Cheese

 

ABSTRACT : The purpose of this study is to examine the determinants of the traditional product’s supply and the firm’s workers within the individual innovative scope. In this context, the population of the study is 20 civil cheese producer and its workers. The data that we collect from questionnaire were analyzed with SPSS 18 version by using different statistics test method. Results obtained from the study show that individual innovation averages of civil cheese producers in Erzurum border province take place in the experience in the opening size as middle level of innovation (% 29, 7 traditional and % 28, 1 inquisitorial). In addition, the independency test results shows that product, service, organizational, management, process innovation have not been related to establishment date of firm, R&D, education of workers, product support, export capacity, standardization of products and technology adaptation factors.

 

Keywords: Supply, innovation, traditional product

Year 2015, Volume: 46 Issue: 1, 57 - 67, 20.04.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Cem Işık

Publication Date April 20, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 46 Issue: 1

Cite

APA Işık, C. (2016). Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(1), 57-67.
AMA Işık C. Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2016;46(1):57-67.
Chicago Işık, Cem. “Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 46, no. 1 (April 2016): 57-67.
EndNote Işık C (April 1, 2016) Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 46 1 57–67.
IEEE C. Işık, “Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 46, no. 1, pp. 57–67, 2016.
ISNAD Işık, Cem. “Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 46/1 (April 2016), 57-67.
JAMA Işık C. Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;46:57–67.
MLA Işık, Cem. “Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 46, no. 1, 2016, pp. 57-67.
Vancouver Işık C. Geleneksel Ürün Arzının İnovasyon Belirleyicileri: Erzurum Civil Peynir Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;46(1):57-6.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/