BibTex RIS Cite

Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi

Year 2008, Volume: 39 Issue: 1, 55 - 60, 10.01.2011

Abstract

Araştırmada, Erzurum ilinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiren 6 farklı ticari işletmeden 3 ay süresince
(Nisan, Mayıs, Haziran) alınan toplam 54 adet numune (yetiştiricilik suyu, yem ve balık) toplam aerobik mezofilik bakteri,
Enterobacteriaceae, Pseudomonas, koliform grubu bakteri ve Escherichia coli yönünden incelenmiştir. Toplam aerobik mezofilik
bakteri sayıları su, deri ve yem numunelerinde sırasıyla 101-104 kob/ml, 102-105 kob/g, 103-108 kob/g olarak tespit edilmiştir.
Enterobacteriaceae ve Pseudomonas sayıları su, yem ve deri örneklerinde < 10-103 kob/ml ve 101-104 kob/ml; < 100-104 kob/g ve
< 100-108 kob/g; < 100-103 kob/g ve < 100-104 kob/g olarak saptanmıştır. Koliform grubu bakteri ve Escherichia coli sayıları su,
yem ve deri örneklerinde sırasıyla < 0,03-> 11,0 MPN/ml ve < 0,03-2,40 MPN/ml; < 0,30-> 110 MPN/g ve < 0,30-> 110 MPN/g;
< 0,30-> 110 MPN/g ve < 0,30-24,0 MPN/g belirlenmiştir.

References

  • Anonim, 1995. FluorocultR Dehidre E. coli Besiyerleri. Merck Mikrobiyolojik Besiyerleri Teknik Bülten, 95/01, Ankara.
  • Anonymous, 1985. Standard Methods for Examination of Water and Wastewater. (16 th ed.), Washington D. C., p. 391-406.
  • Arda, M., 1974. Balıklarda Bakteriyel, Mantar, Viral ve Ekolojik Nedenlerden İleri Gelen Hastalıklar ve Tedavileri. Ankara Üni. Veteriner Fak. Yayınları No: 300, Yardımcı Ders Kitabı: 201, Ankara.
  • Austin, B. ve Austin, D. A., 1987. Bacterial Fish Pathogens: Disease in Farmed and Wild Fish. Ellis Horwood Lmt., Publishers, New York.
  • Baumgart, J., Firnhaber, J. und Spicher, G., 1986. Mikrobiologische Untersuchung von Lebensmitteln. Behr’s Verlag, Hamburg- Germany.
  • Diler, Ö., Altun, S., Çalıkuşu, F. ve Diler, A., 2000a. Gökkuşağı Alabalığının Yaşadığı Ortam (Oncorhynchus mykiss) ile İlişkili Kalitatif ve Kantitatif Bakteriyel Florası Üzerine Bir Araştırma. Turkish Journal of Veterinary Animal Sciences, 24 (3), 251 – 259.
  • Diler, Ö., Altun, S., Diler, A., Işıklı, B. I. ve Gürcan, Ö. C., 2000b. Bazı Balık Çiftliklerindeki Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Mikroflorasının Tespiti ve Kontrolü Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (1), 58 – 69.
  • Gonzalez, C. J., Santos, J. A., Garcia – Lopez, M. L. and Otero, A., 2000. Psychrobacters and Related Bacteria in Freshwater Fish. Journal of Food Protection, 63 (3), 315 – 321.
  • Gökalp, H. Y., Tülek, Y., Kaya, M. ve Zorba, Ö., 1995. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üni. Yayın No: 751, Ziraat Fak. Yayın No: 318, Ders Kitapları Serisi No: 69, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum.
  • Gökoğlu, N., 2002. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Göktan, D., 1990. Gıdaların Mikrobiyal Ekolojisi Cilt 1. Ege Üni. Basımevi, Mühendislik Fak. Yayınları No: 21, Bornova – İzmir.
  • Halkman, A. K. ve Doğan, H. B., 2000. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları (İkinci Baskı), Bölüm 4 Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuarı Genel Bilgiler. Ankara.
  • Krämer, J., 1997. Lebensmittel-Mikrobiologie 3. Autlage, Eugen Ulmer GmbH& Co., Stuttgart.
  • Karapınar, M., 1990. Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Ege Üni. Ege Meslek Yüksekokulu, Yayın No: 6, Ege Üni. Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Özçelik, S., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Süleyman Demirel Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 6, Ders Kitapları No: 6, Isparta.
  • Temiz, A., 1999. Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler. Gıda Mikrobiyolojisi (Editörler: Ünlütürk, A., Turantaş, F.), Mengi Tan Basımevi, İkinci Baskı, Çınarlı, İzmir.
  • Ünlütürk, A. ve Turantaş, F., 1999. Gıda Mikrobiyolojisi (İkinci Baskı). Ege Üni. Mengi Tan Basımevi , 598 s, Çınarlı – İzmir.
  • Yanık, T. ve Atamanalp, M., 2001. Balık Yetiştiriciliğinde Su Kirliliğine Giriş. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ders Yayınları No: 226, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum..
Year 2008, Volume: 39 Issue: 1, 55 - 60, 10.01.2011

Abstract

References

  • Anonim, 1995. FluorocultR Dehidre E. coli Besiyerleri. Merck Mikrobiyolojik Besiyerleri Teknik Bülten, 95/01, Ankara.
  • Anonymous, 1985. Standard Methods for Examination of Water and Wastewater. (16 th ed.), Washington D. C., p. 391-406.
  • Arda, M., 1974. Balıklarda Bakteriyel, Mantar, Viral ve Ekolojik Nedenlerden İleri Gelen Hastalıklar ve Tedavileri. Ankara Üni. Veteriner Fak. Yayınları No: 300, Yardımcı Ders Kitabı: 201, Ankara.
  • Austin, B. ve Austin, D. A., 1987. Bacterial Fish Pathogens: Disease in Farmed and Wild Fish. Ellis Horwood Lmt., Publishers, New York.
  • Baumgart, J., Firnhaber, J. und Spicher, G., 1986. Mikrobiologische Untersuchung von Lebensmitteln. Behr’s Verlag, Hamburg- Germany.
  • Diler, Ö., Altun, S., Çalıkuşu, F. ve Diler, A., 2000a. Gökkuşağı Alabalığının Yaşadığı Ortam (Oncorhynchus mykiss) ile İlişkili Kalitatif ve Kantitatif Bakteriyel Florası Üzerine Bir Araştırma. Turkish Journal of Veterinary Animal Sciences, 24 (3), 251 – 259.
  • Diler, Ö., Altun, S., Diler, A., Işıklı, B. I. ve Gürcan, Ö. C., 2000b. Bazı Balık Çiftliklerindeki Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Mikroflorasının Tespiti ve Kontrolü Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (1), 58 – 69.
  • Gonzalez, C. J., Santos, J. A., Garcia – Lopez, M. L. and Otero, A., 2000. Psychrobacters and Related Bacteria in Freshwater Fish. Journal of Food Protection, 63 (3), 315 – 321.
  • Gökalp, H. Y., Tülek, Y., Kaya, M. ve Zorba, Ö., 1995. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üni. Yayın No: 751, Ziraat Fak. Yayın No: 318, Ders Kitapları Serisi No: 69, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum.
  • Gökoğlu, N., 2002. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Göktan, D., 1990. Gıdaların Mikrobiyal Ekolojisi Cilt 1. Ege Üni. Basımevi, Mühendislik Fak. Yayınları No: 21, Bornova – İzmir.
  • Halkman, A. K. ve Doğan, H. B., 2000. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları (İkinci Baskı), Bölüm 4 Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuarı Genel Bilgiler. Ankara.
  • Krämer, J., 1997. Lebensmittel-Mikrobiologie 3. Autlage, Eugen Ulmer GmbH& Co., Stuttgart.
  • Karapınar, M., 1990. Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Ege Üni. Ege Meslek Yüksekokulu, Yayın No: 6, Ege Üni. Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Özçelik, S., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Süleyman Demirel Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 6, Ders Kitapları No: 6, Isparta.
  • Temiz, A., 1999. Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler. Gıda Mikrobiyolojisi (Editörler: Ünlütürk, A., Turantaş, F.), Mengi Tan Basımevi, İkinci Baskı, Çınarlı, İzmir.
  • Ünlütürk, A. ve Turantaş, F., 1999. Gıda Mikrobiyolojisi (İkinci Baskı). Ege Üni. Mengi Tan Basımevi , 598 s, Çınarlı – İzmir.
  • Yanık, T. ve Atamanalp, M., 2001. Balık Yetiştiriciliğinde Su Kirliliğine Giriş. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ders Yayınları No: 226, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum..
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Ayşegül Çarbaş This is me

Telat Yanık This is me

Mükerrem Kaya This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2008 Volume: 39 Issue: 1

Cite

APA Çarbaş, A., Yanık, T., & Kaya, M. (2011). Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(1), 55-60.
AMA Çarbaş A, Yanık T, Kaya M. Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;39(1):55-60.
Chicago Çarbaş, Ayşegül, Telat Yanık, and Mükerrem Kaya. “Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem Ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39, no. 1 (January 2011): 55-60.
EndNote Çarbaş A, Yanık T, Kaya M (January 1, 2011) Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39 1 55–60.
IEEE A. Çarbaş, T. Yanık, and M. Kaya, “Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 39, no. 1, pp. 55–60, 2011.
ISNAD Çarbaş, Ayşegül et al. “Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem Ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39/1 (January 2011), 55-60.
JAMA Çarbaş A, Yanık T, Kaya M. Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;39:55–60.
MLA Çarbaş, Ayşegül et al. “Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem Ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 39, no. 1, 2011, pp. 55-60.
Vancouver Çarbaş A, Yanık T, Kaya M. Erzurum İlindeki Bazı Ticari Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Çiftliklerinin Yetiştiricilik Suyu, Yem ve Balıklarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;39(1):55-60.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/