Araştırmanın amacı, Erzurum piyasasından temin edilen sosis örneklerinin kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin
belirlenmesidir. Örneklerin aerobik bakteri, laktik asit bakteri, Enterococcus ve Bacillus sayıları sırasıyla < 3.30 to 8.00 log CFU/g, < 2.00
to 8.15 log CFU/g, < 2.00 to 5.04 log CFU/g, < 2.00 to 4.46 log CFU/g arasında değişmektedir. Örneklerin %96.7’sindeki maya-küf sayısı
< 3.3 log CFU/g’dır. Ayrıca örneklerin %93.3’ünde Enterobacteriaceae ve koliform grubu bakteri sayıları < 1.0 log CFU/g’dır.
Örneklerden L. monocytogenes ve Salmonella izole edilememiştir. Bütün örneklerdeki E. coli, Pseudomonas ve C. perfringens sayıları
ise saptanabilir seviyenin altındadır. S. aureus sayısı ise örneklerin %90’ında 3 MPN/g’ın altındadır. Örneklerin nem/protein oranı 4.09-
6.45 arasında, pH değeri ise 4.26-6.61 arasında değişmektedir. Bütün örneklerde kalıntı nitrate miktarı miktarı 30 ppm’den daha azdır.
Örneklerin hidroksiprolin içeriğinin ise %0.101 ve %0.218 arasında olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | en;tr |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 39 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/