ÖZET: Tuzluluk problemi, kurak ve yarı kurak bölgelerde yağışın yetersiz yada dağılımının çok dengesiz olduğu alanlarda doğal olarak bulunmaktadır. Bunun yanında, sulamaya açılan arazilerde aşırı ve bilinçsiz sulamanın tuzlulaşmaya neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, farklı dozlarda uygulanan çeşitli tuzların bazı toprak özellikleri ile mısır ve fasulye bitkilerinin gelişmesine ve mineral içeriğine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toprağın pH, elektriki iletkenlik ve % tuz değerleri yükselmiştir. Uygulanan tuz dozu arttıkça tuz çeşidine bağlı olarak bitki gelişmesi yavaşlamış, bitki kuru madde miktarları ve bitkilerin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri genel olarak azalmıştır. Bitki gelişimi ve mineral içeriği üzerine sülfat tuzları klor tuzlarına oranla daha olumlu etki göstermiştir.
Anahtar Kelimeler:Tuz, kuru madde, mineral içerik, besin elementi alımı
Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Content
ABSTRACT: There are naturally salt problems in arid and semi-arid regions because of insufficient precipitation or highly unbalanced precipitation in those of the areas. It is also known that excessive and unconscious irrigation cause salt problems in cultivation areas. In this study, the effects of different salts and their doses on some soil properties, growth of corn and bean, and mineral contents of the plants were investigated. According to the research results, pH value, electrical conductivity and % salt values of the soil increased. Plant development decreased depend on different salt levels and kinds, and dry matter and N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu of the plants generally decreased. Sulfate salts importantly affected on plant development and mineral contents when compared to chlor salts
Key Words : Salt, dry matter, mineral content, nutrient uptake
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 34 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/