BibTex RIS Kaynak Göster

Mısır (Zea Mays L.) ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 3, 211 - 216, 10.01.2011

Öz

ÖZET: Tuzluluk problemi, kurak ve yarı kurak bölgelerde yağışın yetersiz yada dağılımının çok dengesiz olduğu alanlarda doğal olarak bulunmaktadır. Bunun yanında, sulamaya açılan arazilerde aşırı ve bilinçsiz sulamanın tuzlulaşmaya neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, farklı dozlarda uygulanan çeşitli tuzların bazı toprak özellikleri ile mısır ve fasulye bitkilerinin gelişmesine ve mineral içeriğine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toprağın pH, elektriki iletkenlik ve % tuz değerleri yükselmiştir. Uygulanan tuz dozu arttıkça tuz çeşidine bağlı olarak bitki gelişmesi yavaşlamış, bitki kuru madde miktarları ve bitkilerin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri genel olarak azalmıştır. Bitki gelişimi ve mineral içeriği üzerine sülfat tuzları klor tuzlarına oranla daha olumlu etki göstermiştir.
Anahtar Kelimeler:Tuz, kuru madde, mineral içerik, besin elementi alımı
Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Content

 

ABSTRACT: There are naturally salt problems in arid and semi-arid regions because of insufficient precipitation or highly unbalanced precipitation in those of the areas. It is also known that excessive and unconscious irrigation cause salt problems in cultivation areas. In this study, the effects of different salts and their doses on some soil properties, growth of corn and bean, and mineral contents of the plants were investigated. According to the research results, pH value, electrical conductivity and % salt values of the soil increased. Plant development decreased depend on different salt levels and kinds, and dry matter and N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu of the plants generally decreased. Sulfate salts importantly affected on plant development and mineral contents when compared to chlor salts
Key Words : Salt, dry matter, mineral content, nutrient uptake

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 3, 211 - 216, 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Musa Malkoç Bu kişi benim

Adil Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Malkoç, M., & Aydın, A. (2011). Mısır (Zea Mays L.) ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(3), 211-216.
AMA Malkoç M, Aydın A. Mısır (Zea Mays L.) ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(3):211-216.
Chicago Malkoç, Musa, ve Adil Aydın. “Mısır (Zea Mays L.) Ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi Ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 3 (Ocak 2011): 211-16.
EndNote Malkoç M, Aydın A (01 Ocak 2011) Mısır (Zea Mays L.) ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 3 211–216.
IEEE M. Malkoç ve A. Aydın, “Mısır (Zea Mays L.) ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 3, ss. 211–216, 2011.
ISNAD Malkoç, Musa - Aydın, Adil. “Mısır (Zea Mays L.) Ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi Ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/3 (Ocak 2011), 211-216.
JAMA Malkoç M, Aydın A. Mısır (Zea Mays L.) ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34:211–216.
MLA Malkoç, Musa ve Adil Aydın. “Mısır (Zea Mays L.) Ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi Ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 3, 2011, ss. 211-6.
Vancouver Malkoç M, Aydın A. Mısır (Zea Mays L.) ve Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi / Effects of Different Salt Sources on Zea Mays and Phaseolus Growth and Mineral Conten. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(3):211-6.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/