BibTex RIS Cite

Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes

Year 2003, Volume: 34 Issue: 1, - , 10.01.2011

Abstract

ÖZET: Sulu alanlarda yetiştirilen fasulyede bitki gelişmesi ve verim, tuzluluğa çok hassas olması dolayısıyla olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu çalışma, fasulye genotiplerinin tuzlu ortamda çimlenme ve bitki gelişmesini test etmek amacıyla, iki aşamalı olarak 1996 ve 1997 yıllarında laboratuarda yürütülmüştür. I. aşamada 95 genotipin 1995 ve 1996 yılında üretilen tohumlarının çimlenmeleri, laboratuarda 25 ± 0.5 oC'de 0.0, -0.9 ve -1.5 MPa NaCl solüsyonlarında üç tekerrürlü olarak test edilmiştir. II. aşamada ise çimlenme denemesinden seçilen 5 dayanıklı, 4 orta derecede dayanıklı ve 2 hassas genotipin, 25 ± 0.5 oC'de bitki gelişme kabininde 0.0, -0.6, -0.9 ve -1.5 MPa NaCl ilave edilmiş tuz ortamında fide çıkışı ve gelişmesi incelenmiştir. Çimlenme ve fide gelişmesi tuzluluktaki artışa bağlı olarak azalmıştır. Ancak, çimlenme ve çıkış açısından test edilen 95 genotip arasında tuza tolerans bakımından varyasyonun bulunduğu; özellikle 460, 521 ve 421 nolu genotiplerin ümitvar olduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar kelimeler: Kuru fasulye, tuza tolerans, çimlenme, fide gelişmesi
The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean
(Phaseolus vulgaris L.) Genotypes

 

ABSTRACT: Plant growth and yield of dry beans, which are grown in irrigated fields, are negatively affected by salt problem. This study was conducted in order to test germination and seedling growth of phaseolus bean genotypes in laboratory at two stages in 1996 and 1997. At the first stage seeds of 95 genotypes produced in 1995 and 1996 growth season were tested for germination at NaCl concentrations of 0.0, -0.9 and –1.5 MPa at 25 ± 0.5 oC in three replicates. At the second stage seedling emergence and growth were investigated of 5 tolerant, 4 mediocre and 2 susceptible genotypes selected in the germination test at NaCl concentrations of 0.0, -0.6, -0.9 and –1.5 MPa at 25 ± 0.5 oC. Germination and seedling growth decreased as salt concentrations increased. However, variation was present among 95 genotypes tested, with promising results from 460, 521 and 421.
Key words: Dry beans, salt tolerance, germination, seedling growth

Year 2003, Volume: 34 Issue: 1, - , 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Erdal Elkoca This is me

Faik Kantar This is me

İsmail Güvenç This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2003 Volume: 34 Issue: 1

Cite

APA Elkoca, E., Kantar, F., & Güvenç, İ. (2011). Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1).
AMA Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ. Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;34(1).
Chicago Elkoca, Erdal, Faik Kantar, and İsmail Güvenç. “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, no. 1 (January 2011).
EndNote Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ (January 1, 2011) Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 1
IEEE E. Elkoca, F. Kantar, and İ. Güvenç, “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 34, no. 1, 2011.
ISNAD Elkoca, Erdal et al. “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/1 (January 2011).
JAMA Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ. Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Elkoca, Erdal et al. “Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Genotypes”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 34, no. 1, 2011.
Vancouver Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ. Değişik NaCl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri / The Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Seedling Growth of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L.) Genotypes. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(1).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/