BibTex RIS Cite

Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique

Year 2002, Volume: 33 Issue: 4, - , 10.01.2011

Abstract

ÖZET: Bu çalışma, bazı enerji yemlerinin (arpa, buğday, buğday kepeği) rumen in situ kuru madde (KM) ve organik madde (OM) parçalanabilirlikleri ile bu parçalanabilirliklere ait parametreleri (a, b, a+b, c) ve etkin KM ve OM parçalanabilirliklerini (EKMP ve EOMP) belirlemek amacıyla yapılmıştır. Enerji yemlerine ait 2 ile 8 saatlik inkübasyon sürelerindeki KMP ve OMP değerleri arasında önemli (P<0.05), 4 saatlik inkübasyon süresinde önemsiz (P>0.05); 16, 24 ve 48 saatlik inkübasyon sürelerindeki KMP ve OMP değerleri arasında çok önemli (P<0.01) farklılıklar saptanmıştır. Arpa, buğday ve buğday kepeğinin rumen KM ve OM parçalanabilirliklerine ait “a” ve “c” parametreleri arasında önemsiz, “b” ile “a+b” parametreleri ve 0.03/s ile 0.06/s rumenden geçiş hızlarına göre etkin KM ve OM parçalanabilirlik değerleri arasında çok önemli (P<0.01) farklılıklar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Enerji yemi, in situ teknik, parçalanabilirlik, kuru madde, organik madde.
Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique

 

SUMMARY: This research was carried out to determine the feed value parameters (a, b, a+b and c) belonging degradabilities of rumen in situ dry matter and organic matter degradabilities and degradabilities of effective dry mater and organic matter as well as degradabilities of dry matter and organic matter for energy feeds (barley, wheat, wheat bran). While differences among the energy feeds concerning degradabilities of dry matter and organic matter at 2, 8 hours were significant (P<0.05), the differences at 4 hours were insignificant (P>0.05); the differences at 16, 24 and 48 hours were found to be highly significant (P<0.01). Degradabilities of in situ rumen dry matter and organic matter belonging to barley, wheat and wheat bran were statistically insignificant (P>0.05) for “a” , “c” and highly significant (P<0.01) for “b” and “a+b” as well as degradabilities of effective OM determined at 0.03/h and 0.06/h rumen fractional outflow rates.
Key words: Energy feed, in situ technique, degradability, dry matter, organic matter.

Year 2002, Volume: 33 Issue: 4, - , 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Leyla Turgut This is me

Mete Yanar This is me

Ayhan Aksoy This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2002 Volume: 33 Issue: 4

Cite

APA Turgut, L., Yanar, M., & Aksoy, A. (2011). Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(4).
AMA Turgut L, Yanar M, Aksoy A. Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;33(4).
Chicago Turgut, Leyla, Mete Yanar, and Ayhan Aksoy. “Bazı Enerji Yemlerinin in Situ Tekniği İle Kuru Madde Ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in Situ Technique”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, no. 4 (January 2011).
EndNote Turgut L, Yanar M, Aksoy A (January 1, 2011) Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 4
IEEE L. Turgut, M. Yanar, and A. Aksoy, “Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 4, 2011.
ISNAD Turgut, Leyla et al. “Bazı Enerji Yemlerinin in Situ Tekniği İle Kuru Madde Ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in Situ Technique”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/4 (January 2011).
JAMA Turgut L, Yanar M, Aksoy A. Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33.
MLA Turgut, Leyla et al. “Bazı Enerji Yemlerinin in Situ Tekniği İle Kuru Madde Ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in Situ Technique”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 4, 2011.
Vancouver Turgut L, Yanar M, Aksoy A. Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi / Determination of The Dry Matter and Organic Matter Degradabilities of Some Energy Feeds by in situ Technique. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/