BibTex RIS Cite

Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace

Year 2002, Volume: 33 Issue: 3, - , 10.01.2011

Abstract

ÖZET: Bu çalışma üzüm cibresinin rumen parçalanabilirliği ve parçalanabilirlik karakteristikleri ile pepsinde çözünen N içeriğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada rumen kanüllü üç baş Karayaka koç kullanılmıştır. Rumen kuru madde, organik madde ve ham protein parçalanabilirliğinin belirlenmesinde inkübasyon süresi olarak 2, 4, 8, 16, 24, 48 ve 72. saatler esas alınmıştır. Bu inkübasyon sürelerinde kuru madde, organik madde ve ham protein parçalanabilirliği (KMP, OMP ve HPP) sırasıyla; % 11.51±0.39, 11.94±0.24, 12.75±0.03, 14.23±0.45, 15.53±0.73, 18.57±1.03 ve 20.72±0.82; % 8.92±0.99, 9.58±0.69, 10.72±0.23, 12.50±0.28, 13.80±0.43, 16.19±0.10 ve 17.53±0.98 ; % 5.40±1.02, 6.34±0.87, 8.08±0.63, 10.99±0.23, 13.29±0.06, 17.65±0.52 ve 19.80±0.67 olarak saptanmıştır. Üzüm cibresinin KM, OM ve HP parçalanabilirliğine ait “a”, “b”, ve “c” değerleri sırasıyla; % 11.07, 8.21 ve 4.39; % 18.29, 12.91 ve 17.48; saatte % 1.44, 3.42 ve 2.45 olarak saptanmıştır. Üzüm cibresinin k=0.04, 0.06 ve 0.08 rumen akış hızında effektif KMP, OMP ve HPP sırasıyla ; % 15.10, 12.90 ve 11.80; % 14.05, 11.90 ve 10.15; % 13.40, 11.25 ve 9.10 olarak belirlenmiştir. Ayrıca üzüm cibresinin pepsinde çözünen N içeriği % 42.80 olarak bulunmuştur. Rumende parçalanabilirlik ve parçalanabilirlik parametrelerine göre üzüm cibresinin ruminant rasyonlarında kaba yem olarak değerlendirilebileceği anlaşılmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Üzüm cibresi, in situ, parçalanabilirlik
A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace

 

ABSTRACT: This study was carried out in order to determine the ruminal degradability, degradability characteristics and pepsin-soluble N content of grape pomace. In the study, three Karayaka rams with rumen cannules were used. 2, 4, 8, 16, 24, 48 and 72th were considered as incubation times in determining ruminal dry matter (DMD), organic matter (OMD) and crude protein (CPD) degradabilities. DMD, OMD and CPD’s were found according to incubation times as 11.51±0.39, 11.94±0.24, 12.75±0.03, 14.23±0.45, 15.53±0.73, 18.57±1.03 and 20.72±0.82 %; 8.92±0.99, 9.58±0.69, 10.72±0.23, 12.50±0.28, 13.80±0.43, 16.19±0.10 and 17.53±0.98 %; 5.40±1.02, 6.34±0.87, 8.08±0.63, 10.99±0.23, 13.29±0.06, 17.65±0.52 and 19.80±0.67 % respectively. “a”, “b” and “c” values related to DMD, OMD and CPD’s were determined to be 11.07, 8.21 and 4.39 %; 18.29, 12.91 and 17.48 %; 1.44, 3.42 and 2.45 % / hours, respectively. Effective DMD, OMD and CPD’s were found as 15.10,12.90 and 11.80 %; 14.05,11.90 and 10.15 %; 13.40, 11.25 and 9.10 % /hours at k=0.04, 0.06 and 0.08, respectively. In addition pepsin-soluble N content of grape pomace was found as 42.8%. It was concluded that grape pomace may be accepted as a roughage acording to its ruminal degradability and degradability characteristics in ruminant rations.
Key Words: Grape pomace, in situ, degradability.

Year 2002, Volume: 33 Issue: 3, - , 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

B. Zehra Sarıçiçek This is me

Ünal Kılıç This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2002 Volume: 33 Issue: 3

Cite

APA Sarıçiçek, B. Z., & Kılıç, Ü. (2011). Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3).
AMA Sarıçiçek BZ, Kılıç Ü. Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;33(3).
Chicago Sarıçiçek, B. Zehra, and Ünal Kılıç. “Üzüm Cibresinin in Situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in Situ Degradability of Grape Pomace”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, no. 3 (January 2011).
EndNote Sarıçiçek BZ, Kılıç Ü (January 1, 2011) Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 3
IEEE B. Z. Sarıçiçek and Ü. Kılıç, “Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 3, 2011.
ISNAD Sarıçiçek, B. Zehra - Kılıç, Ünal. “Üzüm Cibresinin in Situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in Situ Degradability of Grape Pomace”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (January 2011).
JAMA Sarıçiçek BZ, Kılıç Ü. Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33.
MLA Sarıçiçek, B. Zehra and Ünal Kılıç. “Üzüm Cibresinin in Situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in Situ Degradability of Grape Pomace”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 3, 2011.
Vancouver Sarıçiçek BZ, Kılıç Ü. Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi / A Study On Determining in situ Degradability of Grape Pomace. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(3).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/