ÖZET : Rhİzobium bakterisi arasında tesis edilen ortak yaşam neticesinde, havada serbest halde bulunan azot bitkinin
istifadesine sunulmaktadır. Simbiyotik yolla bağlanan bu azot tarımsal açıdan büyük bir kaynak oluşturmakta, böylece bir taraftan azotlu
gübre masraflarının azaltılmasında, diğer taraftan mineral azotlu gübrelerin üretimi ve kullanımı sırasında ortaya çıkan çevre kirliliği
probleminin giderilmesinde önemli bir alternatif olmaktadır. Ancak, simbiyotik yolla bağlanan azot miktarı üzerine sıcaklık, toprak
rutubeti, tuzluluk, toprak reaksiyonu, suş, konukçu ve besin elementleri gibi pek çok faktör etki etmekte ve bu faktörlere bağlı olarak
fikse edilen azot miktarı önemli Ölçüde azalabilmektedir.
Bu makalede, baklagil bitkilerinde simblyotik yolla fıkse edilen azot miktarı üzerine etki eden faktörler ana başlıklar halinde
sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Simbiyotik azot fiksasyonu, flksasyona etki eden faktörler, baklagiller
SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES
SUMMARY : Atmospheric N is transferred to available forms for plants ovving to legume-/?A/zo£/tW7symbiosis. Symbiotically fbced N is
of agrlcultural importance reducing N-production costs and environmental pollution. Hovvever, many factors afFect this symbîosis and
eventual amount of N flxed.
This vvork reviewed and highlighted recent studies on the factors afTecting symbiotic N nxalion.
Key VVords: Symbiotic nitrogen fıxation, factors afFecting nitrogen fbcation, legumes
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 32 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/