BibTex RIS Kaynak Göster

BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES

Yıl 2001, Cilt: 32 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET : Rhİzobium bakterisi arasında tesis edilen ortak yaşam neticesinde, havada serbest halde bulunan azot bitkinin
istifadesine sunulmaktadır. Simbiyotik yolla bağlanan bu azot tarımsal açıdan büyük bir kaynak oluşturmakta, böylece bir taraftan azotlu
gübre masraflarının azaltılmasında, diğer taraftan mineral azotlu gübrelerin üretimi ve kullanımı sırasında ortaya çıkan çevre kirliliği
probleminin giderilmesinde önemli bir alternatif olmaktadır. Ancak, simbiyotik yolla bağlanan azot miktarı üzerine sıcaklık, toprak
rutubeti, tuzluluk, toprak reaksiyonu, suş, konukçu ve besin elementleri gibi pek çok faktör etki etmekte ve bu faktörlere bağlı olarak
fikse edilen azot miktarı önemli Ölçüde azalabilmektedir.
Bu makalede, baklagil bitkilerinde simblyotik yolla fıkse edilen azot miktarı üzerine etki eden faktörler ana başlıklar halinde
sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Simbiyotik azot fiksasyonu, flksasyona etki eden faktörler, baklagiller
SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES

 

SUMMARY : Atmospheric N is transferred to available forms for plants ovving to legume-/?A/zo£/tW7symbiosis. Symbiotically fbced N is
of agrlcultural importance reducing N-production costs and environmental pollution. Hovvever, many factors afFect this symbîosis and
eventual amount of N flxed.
This vvork reviewed and highlighted recent studies on the factors afTecting symbiotic N nxalion.
Key VVords: Symbiotic nitrogen fıxation, factors afFecting nitrogen fbcation, legumes

Yıl 2001, Cilt: 32 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Erdal Elkoca Bu kişi benim

Faik Kantar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Elkoca, E., & Kantar, F. (2011). BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2).
AMA Elkoca E, Kantar F. BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;32(2).
Chicago Elkoca, Erdal, ve Faik Kantar. “BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32, sy. 2 (Ocak 2011).
EndNote Elkoca E, Kantar F (01 Ocak 2011) BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32 2
IEEE E. Elkoca ve F. Kantar, “BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 32, sy. 2, 2011.
ISNAD Elkoca, Erdal - Kantar, Faik. “BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32/2 (Ocak 2011).
JAMA Elkoca E, Kantar F. BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;32.
MLA Elkoca, Erdal ve Faik Kantar. “BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 32, sy. 2, 2011.
Vancouver Elkoca E, Kantar F. BAKLAGİLLERDE SİMBİYOTİK AZOT FİK5ASYONUNA ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLER / SOME FACTORS AFFECTING SYMBİOTİC NİTROGEN FtXAT10N İN LEGUMES. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;32(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/