ÖZET : Erzincan ovasında yürütülen bu araştırmada, standart Granny Smith, Golden Delîcious ve Starking Delicious ile yöresel Sakı
elma çeşitlerinin meyve gelişimi dönemlerinde meydana gelen bazj fiziksel ve kimyasal değişimler ile bunlar arasında bazı korelasyon
ilişkileri araştırılmışı..
Tam çiçeklenmeden 40 gün sonra meyvelerde ilk ölçüm ve analizlere başlanmış, ölçüm ve analizler derime kadar 10'ar günlük
periyotlarla sürdürülmüştür.
Yapılan fenolojik gözlemlerde tam çiçeklenme tarihleri Sakı çeşidinde 6 Mayıs, S. Delicious'ta 8 Mayıs ve G. Smith ile GDelicious'ta
9 Mayıs, tam çiçeklenmeden derime kadar-geçen süre ise Sakı çeşidinde 155-165 gün, S. Delicious'ta 160-170 gün, G.
Delicious'ta 162-172 gün ve G. Smith çeşidinde ise 166-176 gün olarak belirlenmiştir. Derim tarihine kadar sürekli artış gösteren
meyve ağırlık değerleri derim tarihinde G. Smith çeşidinde 187.39 g, G. Delicious'ta 152.11 g, S. Delicious'ta 130.41 g ve Sakı
çeşidinde ise 151.76 g olarak saptanmıştır. Derim zamanı kg olarak en fazla meyve eti sertliği G. Smith çeşidinde, en az ise G.
Delicious çeşidinde belirlenmiştir. Derim tarihinde meyvelerin SÇKM içerikleri G. Smith çeşidinde 961 i.22, G. Delicious'ta % 14.28, S.
Delicious'ta % 13.76 ve Sakı çeşidinde ise % 14.05 oîarak belirlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Elma, meyve gelişimi, kimyasal bileşim
PHYSICAL AND CHEMİCAI CHANGES DURİNG FRUST DEVELOPMENT İN APPLE CULTİVARS İN ERZİNCAN PLAIN AND
THE1R INTERRELATJONSHİPS
SUMMARY : This rescarch was carried out in order to determine some physical and chcmica! changes of apple cultivars and their
interactions during fruit development in Erc 'ncan plain.
in this research First measurements and analyses were made 40 days afler full blooming and continued at 10 day inlervals until
maturation.
Full blooming dates of these apple cultivars were 6,8,9.9 May for cv. Sakı, cv. S. Delicious, cv. G. Smith and cv. G. Delicious
respectively. Fruit growth period from full blooming to ripening date in apple cultivars ranged from 155-165 days (Sakı)-to 166-176
(G. Smith). At final han/esi dates, fruit ıveights, vvhich progressively increased until the harvest dates were 187.39 9, 152.1 I g,
15 1.76 g and 130.41 g for cv. G. Smith, G. Delicious. Sakı and S. Delicious, respectively.
During the growth period TSS contçnt steadily increased and at ripening date were recorded I 1.22% (G. Smith)- and 14.28% (G.
Delicious).
Keyvvords: Apple, fruit development, chemical composition
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 32 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/