ÖZET: Türkiye'de ekmek tüketimi fazla olup, enerji ihtiyacının büyük bir kısmı
ekmekten karşılanmaktadır. Özellikle B grubu vitaminler başta olmak üzere, Ca, Fe, Zn
gibi mineral maddeler ve mevcut amino asitler, buğdayın kabuk ve embriyosunda
yüksek, endosperminde ise düşük oranlarda bulunmaktadır. Bu besin elementlerinin
büyük bir kısmının, ticari değirmenlerde un elde edilirken kepekle birlikte
uzaklaştırılması, tüketilen ekmeğin besin değerinin düşmesine neden olmaktadır. Uzun
süre kepeksiz ekmek tüketimine ağırlık veren toplumlarda buna bağlı olarak birçok
hastalıklar görülebilmektedir. Bu olumsuzluklar gidermek için, ekmeğin
zenginleştirilmesinin yaraşıra, kepekli ve çavdar ekmek tüketimine de yer verilmelidir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 26 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/