ÖZET: Türkiye'de ekmek tüketimi fazla olup, enerji ihtiyacının büyük bir kısmı
ekmekten karşılanmaktadır. Özellikle B grubu vitaminler başta olmak üzere, Ca, Fe, Zn
gibi mineral maddeler ve mevcut amino asitler, buğdayın kabuk ve embriyosunda
yüksek, endosperminde ise düşük oranlarda bulunmaktadır. Bu besin elementlerinin
büyük bir kısmının, ticari değirmenlerde un elde edilirken kepekle birlikte
uzaklaştırılması, tüketilen ekmeğin besin değerinin düşmesine neden olmaktadır. Uzun
süre kepeksiz ekmek tüketimine ağırlık veren toplumlarda buna bağlı olarak birçok
hastalıklar görülebilmektedir. Bu olumsuzluklar gidermek için, ekmeğin
zenginleştirilmesinin yaraşıra, kepekli ve çavdar ekmek tüketimine de yer verilmelidir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 3 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/