ÖZET : Doku kültürü tekniği patateste gen kaynaklarının korunması,
hastalıkların elemine edilmesi, hızlı çoğaltım ve ıslah çalışmalarında geniş bir kullanım
alanı bulmuştur.
Gen kaynakları kültür ortamındaki bitkinin büyümesini yavaşlatmak ile
korunabilir. Bu işlem ortama büyümeyi engelleyici maddeler ilave ederek sağlandığı
gibi, ortamın besin maddelerini veya sıcaklığını değiştirmek suretiyle de
gerçekleştirilebilir. Ayrıca kültürün hızlı veya kademeli dondurulması ile de gen
kaynaklan muhafaza edilebilmektedir.
Patates bitkisi için büyük problem yaratan hastalıklar (özellikle virüsler) doku
kültürü île bitkiden elemine edilebilmektedir.
Virüssüz bitki veya ıslah materyali, doku kültürü ile hızlı bir şekilde
çoğaltılarak kısa zamanda üretim aşamasına gelebilmektedir.
Bunların yanında doku kültüründen muıasyon, seleksiyon, dayanıklılık ve
melezleme ıslahında faydalanılmaktadır. Uyuşmazlıklarda, eşeysel olarak
melezlenmesi mümkün olmayan türlerin melezlenmesinde geniş bir kullanım alanına
sahiptir. Ayrıca bir bitkinin ıslah süresi doku kültürü ile kisaltılabilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 25 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/