ÖZET : Doku kültürü tekniği patateste gen kaynaklarının korunması,
hastalıkların elemine edilmesi, hızlı çoğaltım ve ıslah çalışmalarında geniş bir kullanım
alanı bulmuştur.
Gen kaynakları kültür ortamındaki bitkinin büyümesini yavaşlatmak ile
korunabilir. Bu işlem ortama büyümeyi engelleyici maddeler ilave ederek sağlandığı
gibi, ortamın besin maddelerini veya sıcaklığını değiştirmek suretiyle de
gerçekleştirilebilir. Ayrıca kültürün hızlı veya kademeli dondurulması ile de gen
kaynaklan muhafaza edilebilmektedir.
Patates bitkisi için büyük problem yaratan hastalıklar (özellikle virüsler) doku
kültürü île bitkiden elemine edilebilmektedir.
Virüssüz bitki veya ıslah materyali, doku kültürü ile hızlı bir şekilde
çoğaltılarak kısa zamanda üretim aşamasına gelebilmektedir.
Bunların yanında doku kültüründen muıasyon, seleksiyon, dayanıklılık ve
melezleme ıslahında faydalanılmaktadır. Uyuşmazlıklarda, eşeysel olarak
melezlenmesi mümkün olmayan türlerin melezlenmesinde geniş bir kullanım alanına
sahiptir. Ayrıca bir bitkinin ıslah süresi doku kültürü ile kisaltılabilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/