ÖZET
Döl testi için aralıklı olmak yetiştirilen mavi aynklar
arasından seçilen 40 bitkınin değişik zamanl-arda hasat edilen
tohumlarının çimlenme miktarları tesbit edildi.
Her tohum hasaLitnda seçilen 40 bitkinin herbirinden 6
başak toplandı. Toplanan başakldr silkelenerek tohumlar
ayırt edildi. Bu işlemle olgun olan tohumlar bQ$ıkçıktan ay·
rıldı, daha az olgun tohumlar başakçıkta kaldı.
Her hasatta başaktan ayrılan ve .ıayrılmayan tohumların
herbiri dört guruba ayrıldı. Bu guru.plardan 3 tanesi 40, 50 ve
600 e de Sıra ile 26, 19 ve 18 saat kurutuldu. Dördüncü gurup
laboratuvar masalarz üzerinde oda sıcaklığında (Yaklaşık
30°C) 46 saat süre ile kurutuldu.
Farklı devrelerde hasat edilip kurutulan tohumlar, her
bir tekerrürde 100 tohum olaoak şekilde -4 tekerrürlü olarak~
plastik kutulara yerleştirilen ıslak kdğıtlar ..arasında çimlen.
dirildi. Islak tohumlar çimlendirme dolaplarzna konnıadaıı önce
5 gün süreyle düşük sıcaklıkta (SOe) tutuldu. Çimlendirme
günde 16 sruıt 200 e ve 8 saat 30oe'de tutulmak suretiyle
.15 gün devam etti. Çimlenen tohumların sayımı 5, 8, 12 ve
IS'inci günLerde yapıldı.
Deneme sonuçlarına göre hasat zamanındaki olgunluk ne
olursa olsun, 30 ve 4O°C de kurutma tohumların çimlenme·
lerinde bir 'azalmay,a sebep ol1-namıştır. Ancak 50 \-12 60oC'de·
ki kurutmalarda 'hasat zamanı geciktikçe, çimlenen tohtlm: sayısı
artmıştır. Son hasattan elde edilenolgun tohumların çim.
lenmesine ise yüksek sıcaklıkta kurutmanın herhangi bir et·
kisi olmamıştır.
EFFECTS OF TIME OF HARVESTING AND DRYING TEMPERATURE ON VIABILITY INTERMEDIATE WHEATGRASS SEED
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2010 |
Published in Issue | Year 1975 Volume: 6 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/