ÖZET
Süt ve Mamulleri toplumdaki her kişinin her gün tükettikieri
besin maddeleri olmak durumunda iken, ne yazık ki
bunların beslenmeye 'katkıları halkımızca bilinmediği gibi
aydınlarımızca da gereğince değerlendirileriıeme~tedir. Bu
gün yurdumuzda süte hala her hangi bir içecek gözü ile
bakanlar ya da sütü yalnızca hasta ve çocukların besini olarak
görenler çoğunluktadır.
Oysa ki sütün besin olarak değerlendirilmesi. uygarlığın
başlangıcına dek gitmektedir, Hayvanların ehlileştirilmesi
ile insanların ilk işlerinden biri bu hayvanların sütle,rinden
yararlanma yoluna gitmek olmuştur. Daha sonra çeşitli
nedenler ve bazen 'de rastlantıların yardımı ile sütten
yağ, yoğurt, peynir ve diğer' maddelerin yapılmasına ve
bunlardan yararlanırmaya geçilmiştir.
Süt ve mamüllerinin insan beslenmesindeki yerini
saptamak amacıyla hazırlanan bu yazıda, g,erek bu mad·
delerin bileşimleri ve gerekse sindirilebilme oranları ile vücuda
yarayı,şlılık dereceleri ele alınacak, sütün içerdiği
tüm maddelerin in'san beslenmesine katkılarının çeşitli açılardan
incelenmesi yapılacaktır,
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2010 |
Published in Issue | Year 1976 Volume: 7 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/