ÖZET
Balık unu teknolojisi, bir hayvanı mahsulün işlenmesi olduğu için,
ziraı faaliyetlerin içerisinde mütalaa edilmektedir. İyi kalitede, yüksek
seviyede protein ihtiva etmesi ve mineral vitamin yönünden zengin olması
nedenleriyle balık unu,kanatlılar için çok önemli bir yemdir. Dolayısiyle
tavuk rasyonlarına % 3- ıo seviyelerinde katılması bir kural
haline getirilmiş ve son 25 yıl içerisinde dünya üretiminde %400 gibi
büyük bir"artı~ sağlanmıştır.
Balık unu, balık artıklarından ve insan gıdası olarak kullanılmayan
balıklardan elde edilmektedir. İstenilen kalitede un elde edebilmek için
ham maddenin çok iyi muhafaza edilmesi gerekmektedir. Balık etleri
soğuk hava depolannıda, tuzlanmak' suretiyle, forınaldehildle ve sodyum
nitratla muhafaza edilebilmektedirler. En güvenilir olanı, soğuk
hava deposunda -45 C de dondurolup -20 C de muhafaza etmek şeklidir.
iyi muhafaza edilmiş bir ham maddenin, tüm techizatlı fabrikada iste
nilen kalitede %20 randımanlı balık unu elde edilebilmektedir. Yani,
her 100 kg. balık etinden 20 kg. un elde etmek mümkün olmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2010 |
Published in Issue | Year 1977 Volume: 8 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/