ÖZET
Bu çalışmadaornekfertleki uçucu yağ asit/erini miktar bakımındanasgari kayıp/ada elde
edebilmek ~çin, ana/iz nuuideleri fark/i miktarlarda alınmış ve değişik yontem/er uygulanmıştır.
Sonuç olarak 1gr. peynil', asit/endirildikten sonra dolgu maddesi Silicie asit olan kolonda
bütanolun kloroform içindeki % l'lik eriğiyi ile yıkanarak yağ asitleri peynirden ayırdedilmiştir.
'Eldeedilen asitler dekanoıla esterleştirilip, ince tabaka kromatografisi ile asit esterleri
saf halde ayrılmıştır. pıakalardan kazman madde içindeki asitesterleri % 100 ether
eriyiği ile yıkanarak, 5 ml. lik cambalon içinde toplanmqtır. Buradan alınan 3 mikroiitre'
gazkromatografisine enjekte edilmiş, ornek/eki miktarları geri alma oranları Asetik- asit
esteri için% 87, Propionik asit esteri için %92, Tereyağ asiti esteri içinYa 87 Valerik asit
esteri için de%85 olarak saptanmıştır.
A STUDY ON THE DETERMİNATİON METHODS OF THE SHORT
CHAİN FATTY ACİDS İN RİPENİN CHEESES
İn this research determination of
the short chain fatty cacids of ripening
cheesees by means of gas cmomadography
was eveluated. ,
First,' Short chain fatty acidsare
ısolated by use 9f column and thin
layer chromatography. The column preparation
and 'seperation of fatty acids
are examiııated in official methods
of Analysis of The Association of
official Analytkil chemists page 3i 3-3 15.
~econd, eluted compounds of the fatty
acids are seperated on thin layer plates.
Then, the short chain fatty acids
are scraped of from the plates and washed
by using %100 the ethylether. The
ether solution is evaporated down to
5 ml. volum. Mter that, 3 ml of the
short chain fatty acids esters are injected
in to gas chromatography. The
recovery rations for decanol acetate,
decanol propionate, decanol butyrate
and decanol valerate are 87%, % 92,
, % 87, % 8-5 respectively.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2010 |
Published in Issue | Year 1977 Volume: 8 Issue: 4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/