ÖZET
Insanlar tabiatta kendiliğinden yetişen mantar/ardan çok eski tarihlerden beri istifade
etmektedirler. Eskiden yalnız tadı ve lezzeti için sevilip ve yenilen mantarın insan
beslenmesindeki önemi son senelerde anlaşılm~tır. Mantar proteince, vitamin B kompleks.
lerince ve mineral maddelerce zengin bir sebzedir.
Ancak şapkalı mantar/ar içinde zehirli olanları da vardır. Zehirli mantar/arda bulunan
alkoloidIer çoğu taman bilinemediği için zehirlenme olaylarında uygulanan tedavi yöntemlerinde
zaman zaman hataya düşülmekte ve hasta çoğunlukla dokto~a geç getirildiği için
hasta bir çok hallerde kurtarılamamaktadır. Hastanın kurtarılabitmesi veya zehirlenme
olaylarında ölüm nistbetlerinin azaltılabitmesi; zehirlenmeye neden olan mantarda
bulunan alkoloid ile bu alkoloidin tedavi metodunun bilinmesine; zehirlenme belirtisi
goriilür görülmez ilk yardımın hemen yapılmasına bağlıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2010 |
Published in Issue | Year 1977 Volume: 8 Issue: 4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/