ÖZET
Insanlar tabiatta kendiliğinden yetişen mantar/ardan çok eski tarihlerden beri istifade
etmektedirler. Eskiden yalnız tadı ve lezzeti için sevilip ve yenilen mantarın insan
beslenmesindeki önemi son senelerde anlaşılm~tır. Mantar proteince, vitamin B kompleks.
lerince ve mineral maddelerce zengin bir sebzedir.
Ancak şapkalı mantar/ar içinde zehirli olanları da vardır. Zehirli mantar/arda bulunan
alkoloidIer çoğu taman bilinemediği için zehirlenme olaylarında uygulanan tedavi yöntemlerinde
zaman zaman hataya düşülmekte ve hasta çoğunlukla dokto~a geç getirildiği için
hasta bir çok hallerde kurtarılamamaktadır. Hastanın kurtarılabitmesi veya zehirlenme
olaylarında ölüm nistbetlerinin azaltılabitmesi; zehirlenmeye neden olan mantarda
bulunan alkoloid ile bu alkoloidin tedavi metodunun bilinmesine; zehirlenme belirtisi
goriilür görülmez ilk yardımın hemen yapılmasına bağlıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1977 Cilt: 8 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/