Özet
Bu çalışmada, Erzincanda geniş ölçüde üretimi yapılan ve bölgede önemli ölçüde taze pazar değeri bulunan Karaerik üzüm çeşidinin kükürt dioksit (S02) uygulaması ile hasat sonrası ömrünün uzatılması imkanları araştırılmıştır, S O 2,
kasa içi fumigasyonu şeklinde uygulanmıştır. Çalışmada dört değişik S O 2 jeneratörü kullanılmıştır. Bunlardan ikisi Amerikan üzüm muhafaza kağıtları olup, diğer
ikisi ipek kağıttan poşet şeklinde tarafımızdan yapılmış ve herbirisinin içerisine
0.65 g sodyum meta bisulfit (Na2S20 5) konulmuştur.
Üç ay süre ile -1-0°C sıcaklık ve % 87-92 nisbi nem şartlarında depolanan
üzümlerde her ayın sonunda yapılan analiz ve gözlemlere göre kontroller ilk ayın
sonuna kadar bile dayanmayıp çürümüş, çatlamış ve pazarlama kalitesini kaybetmişlerdir.
En iyi muhafaza iki kademeli Amerikan fumigant kağıtları ile sağlanmış
olmakla birlikte, ucuz olması, kolay temin edilebilmesi ve iki kademeli Amerikan
fumigant kağıtlarına yakın bir seviyede muhafaza imkanı sağlaması nedeniyle
poşet uygulaması bölge için daha uygun görülmüştür.
Sonuç olarak 5 kg üzüm başına hşrbirinin içinde 0.65 g Na2S20$ bulunan
5 adet poşet kullanıldığında belirtilen sıcaklık ve nisbi nem şartlarında Karaerik
üzüm çeşidinin en az 1,5-2 ay süre ile muhafaza edilebileceği tesbit edilmiştir. Ayrıca depolama süresince pazarlanabilirlik özelliğim koruyan üı ümlerde asit ve kuru madde seviyelerinin de depolama başlangıcında bulunan değerlere yakın olduğu belirlenmiştir.
Summary
A Trial on the Effect of In-package Sulfur dioxide Fumigation on Storage
Period of Grape cv Karaerik
This trial is carried out to determine the storage period of Vitis vinifera L.
cv Karaerik, which the farmers grow intensively in Erzincan and is a well known
table grape by the consumers in the region, in cold storage conditions by using
in-package sulfur dioxide generators. Four different SO 2 generator types were
applied to the containers containing 5 kg grape each. Two types were grape
guard papers of Uvas Quality Packaging Inc., California, and the other two
types were hand made from sük paper containing 0.65 g Na^S^Os each.
8
During the storage period of three months, the temperatûre was -1-0°C
and relative humidity was 87-92 %, According to the monthly analysis and observations,
the control group decayed and lost marketting quality at the end of the
first month. The best storage was obtained by two-stage SO 2 generators, but
since the hand made generators were cheap and easily obtainable and showed
a good level of grape guarding, the hand made generators can be preffered.
As a result, when 5 hand made S 0 2 generators were used for each 5 kg grape,
it is confirmed that Karaerik cv an be stored at least 1.5-2 months under -UV'C
temperature and 87-92 % relative humidity conditions.
During the storage period the acid and dry matter (TSS) contents of the grapes, which kept their marketting quality, were close to the initial values.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 2, 2011 |
Published in Issue | Year 1988 Volume: 19 Issue: 1-4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/