BibTex RIS Cite

ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ

Year 1988, Volume: 19 Issue: 1-4, - , 02.01.2011

Abstract

Özet

Erzurum ili merkez ilçeye bağlı 125 koy bulunmaktadır. Bölgenin sahip olduğu

yeraltı su varlığı 80x106 m^'tür. Bölge bu yeraltı su potansiyeline sahipken kırsal

yerleşim birimlerinde hangi kaynaklardan ne oranda yararlanıldığı, köylere getirilmiş

suların istekleri karşılayıp karşılamadığı ve bu suların kimyasal yönden nitelikleri

araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu amaçla 125 köyün tümünde içme

ve kullanma suyunun sağlandığı kaynaklar, bu kaynakların debileri, köye gelen

suların debileri ve köy içindeki dağıtım şekli saptanmıştır. Kimyasal özelliklerinin

belirlenmesi amacı ile ancak olanakların elverdiği 40 köyün suyu incelenebilmiştir.

Elde edilen verilere göre aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Merkez ilçeye bağlı köylerdeki insan ve hayvan sayısının yanında il merkezindeki

insan sayısı da dikkate alındığında bölgenin yer altı su varlığı içme ve kullanma

suyu için yeterli olmaktadır.

Bununla birlikte her köye yakın sayılabilecek bir uzaklıktaki su kaynaklarından

gereği gibi yararlanıldığında gelecekteki nüfusa göre köylerin % 92,5'/

yeterli su kaynağına sahiptir. Koy sularının alındığı kaynakların debileri dikkate

alındığında köylerin °/0 80,0^inin su gereksinimi yalnızca bu kaynaklardan karşılanabilir.

Köye getirilmiş suların debileri, bu kadar uygun koşullara karşın köylerin

% Alisinde bu gün yetersizdir, gelecekteki nüfus dikkate alındığında bu oran

% 48,OV çıkacaktır.

Kimyasal özellik yönünden bir köy dışında köylerin suları çok uygun niteliktedirler.

Bulanıkhk ve buharlaşma çökeltisi yönünden çok küçük sorunu bulunan

bir köyün suyu basit önlemlerle standartlara uygun duruma getirilebili

Summary

A Research on the Sufficiency of the Quality and Quantity of Rural Domestic

Water Supply at Centerat District in Erzurum.

This Study has been conducted to investigate and evaluate the sufficiency

of quality and quantity of rural domestic water supply at the villages of the centeral

district in Erzurum Province. The result of the investigation carried on from

source to the fountain at 125 public rural water systems were as follows:

If the number of persons and animals at the villages of the centeral district

along with the population in Erzurum is taken into consideration, the existence

of underground water (80x106 m^) in this district is sufficient for domestic

water supply. On the other hand, when made a proper use of the water sources

close to every village, according to the-population in the future, 92,5 °/0 of villages

have sufficient water source. With regard to the quantity of sources from which

the water at the villages have been being taken, the water needs of 80 % of villages

may be met from these sources.

The quantity of water brought to the villages, in spite of these suitable conditions

is insufficient in 42 % of villages today. As to the population in the future,

this ratio will go up by 48 %.

At villages the water taken from the source ends in public fountains. Every

farmsteads at 14 villages have running water. Hauling of the needed water in farmsteads

causes large scale labour losses.

In 118 of the villages the water has been taken from the springs, in 4 of

the villages the water has been taken from the springs and pumped from wells,

in the other villages the water has been taken from the streams.

From the point of view of chemical features, the water brought to the villages

have proper quality except for one village where is turbid and has a high

level of evaporation precipitate.

Year 1988, Volume: 19 Issue: 1-4, - , 02.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Nevruz Yardımcı This is me

Mustafa Okuroğlu This is me

Publication Date January 2, 2011
Published in Issue Year 1988 Volume: 19 Issue: 1-4

Cite

APA Yardımcı, N., & Okuroğlu, M. (2011). ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1-4).
AMA Yardımcı N, Okuroğlu M. ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;19(1-4).
Chicago Yardımcı, Nevruz, and Mustafa Okuroğlu. “ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19, no. 1-4 (January 2011).
EndNote Yardımcı N, Okuroğlu M (January 1, 2011) ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 1-4
IEEE N. Yardımcı and M. Okuroğlu, “ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 19, no. 1-4, 2011.
ISNAD Yardımcı, Nevruz - Okuroğlu, Mustafa. “ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19/1-4 (January 2011).
JAMA Yardımcı N, Okuroğlu M. ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;19.
MLA Yardımcı, Nevruz and Mustafa Okuroğlu. “ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 19, no. 1-4, 2011.
Vancouver Yardımcı N, Okuroğlu M. ERZURUM MERKEZ İLÇE KIRSAL YERLEŞİM BİRİMLERİNDE İÇME VE KULLANMA SULARININ NİTELİK VE MİKTAR OLARAK YETERLİLİĞİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;19(1-4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/