ÖZET : Bu çalışma, toprağa H202 muamelesinin toprağın dane büyüklük
dağılımı ve tekstür sınıfı üzerine etkilerini ve bu konuda Day ve Bouyoucos
hidrometre yöntemlerini mukayese etmek amacıyla yürütülmüştür.
Araştırmada, Erzurum yöresinden alınan 10 adet yüzey (0-20 cm) toprağı
kullanılmıştır.
Topraklarda kil içeriğinin artması ve süt içeriğinin azalması üzerine H202
muamelesinin etkisi Bouyoucos hidrometre yöntemine göre Day hidrometre
yönteminde daha etkin olmuştur.
Hidrojen peroksit muamelesi, toprağın içerdiği organik madde miktarına bağlı
olarak, bazı toprak örneklerinin tekstür sınıflarının değişmesine sebep olmuştur.
Day ve Bouyoucos hidrometre yöntemlerinde, toprak organik madde miktarı
ile H2O2 muamelesiz ve muameleli olarak tespit edilen kil miktarları farkı arasındaki
ilişki önemli bulunmuştur. Söz konusu yöntemler arasında da önemli seviyede fark
tespit edilmiştir.
EFFECT OF H2O2 TREATMENT TO SOİL ON THE PARTICLE
SİZE DISTRIBUTION AT THE DAY AND BOUYOUCOS
HYDROMETER METHODS
SUMMARY : The subject of this study were to determine the effect of the H2Ö2 treatment to soil on the particle size distribution and the textural class, and to compare Day and Bouyoucos hydrometer methods.
în this research, ten surface (10-20 cm) soil samples taken from the Erzurum district vvere used. Ejfeci of H2O2 treatment was more obvious at the Day hydrometer method
than Bouyoucos hydrometer method, on increase the clay anddecrease the silt content
in the soil samples.
Hydrogen peroxide treatment caused altering textural class of some soil samples depend upon organic matter content of soil.
İt wasfound significant relation between the organic matter content and clay content different of soil samples untreaed and treated with U2O2 both Day and Bouyoucos hydrometer methods, also significant dıference among these methods.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 25 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/