ÖZET : Kağızman ilçesinde 1991 ve 1992 yıllarında yapılan bu araştırmada, ilçede yetişen Banem, Kaburgalı, Matibey, Mirizo, Şah ve Uzun elma çeşitlerinin biyolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir.
Değişik sakkaroz eriyikleri içinde en yüksek polen çimlenmesi % 15 ve % 10'luk eriyiklerde ortalama % 59.5-50.0 oranlarında gerçekleşmiştir. Kendileme sonucunda meyve tutumu % 0.00-3.17 oranında, serbest tozlamada ise % 12.00-20.40 oranlarında gerçekleşmiştir.
Elma çeşitlerinin tam çiçeklenme devresinin 1991 yılında 26-30 Nisan, 1992 yılında ise 17-20 Mayıs tarihleri arasında olduğu belirlenmiştir.
Elma çeşitlerinin ortalam meyve ağırlıkları 159.0-313.0 g arasında değişmiştir. Bu çeşitlerin SÇKM miktarları % 12.35-14.45, asit miktarları % 0.29-0.44, askorbik asit miktarları ise 4.31-6.98 mg/100 ml değerleri arasında değişmiştir.
A RESEARCH ON BIOLOGICAL AND POMOLOGICAL CHARASTERISTICS OF LOCAL APPLE CULTIVARS IN
KAĞIZMAN DISTRICT
SUMMARY: This research carried out in order to determine biological and pomological features of some important local apple cultivars such as, Banem, Kaburgalı, Matibey, Mırızo, Şah and Uzun grown in Kağızman dirstrict, 1991-1992.
The highest pollen germination obtained in 15 and 10 % sucrose solutions with 59.5 and 59.0 %, respectively. Fruit set ratio ranged from 0.00 to 3.17 % as related to cultivars in self pollination whereas it was from 12.00 to 20.40 % in open pollination.
It was determined that the period of full bloom of all apple cultivars was between 26-30th April in 1991 and 17-20th May in 1992.
Average fruit weight of cultivars varied between 159 to 313 grams. On the other hand. it was found that TSS contents were from 12.35 to 14.45: total acid contents were from 0.29 to 0.44 and ascorbic acid contents were between from 4.31 to 6.98 mg/100 ml.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | March 14, 2014 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 26 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/