ÖZET : Bu araştırmada, beş tescilli fasulye çeşidinin (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 ve Şahin-90) çimlenmesi 8 farklı sıcaklıkta (10, 15, 20, 25, 30, 35, 37 ve 40 oC) incelenmiştir. Çimlenme testi sabit sıcaklıklarda ve karanlık koşullarda yapılmıştır. Denemede, % 50 çimlenme için mimimum (Smin), optimum (Sop) ve maksimum (Smax) sıcaklık ihtiyaçları doğrusal regresyon analizi yoluyla hesaplanmış ve toplam sıcaklık istekleri (termal zaman istekleri) belirlenmiştir. Araştırma sonunda, çimlenme hızının 27-29 oC'de en yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, kullanılan çeşitlerin % 50 çimlenme için kardinal sıcaklık isteklerinin minimum (Smin) 9.8-12.8 oC; optimal (Sop) 27.6-29.5 oC ve maksimum 42.7-47.3 oC arasında değiştiği tespit edilmiştir. Bunların yanında % 50 çimlenme için toplam sıcaklık isteklerinin 10.7-24.3 oC gün olduğu da belirlenmiştir.
ESTIMATION OF CARDINAL TEMPERATURE AND THERMAL TIME REQUIREMENTS FOR NATIONALLY REGISTERED CULTIVARS OF PHASEOLUS BEANS
SUMMARY : Germination characteristics of nationally registered Turkish bean cultivars (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 and Şahin-90) was investigated at constant temperatures ranging from 10 oC to 40 oC with 5 oC increments and cardinal temperature and thermal time requirements were estimated using linear regression analysis of the reciprocal of the rate of 50 % germination.
The rate of germination was progressively delayed as temperature diverged from optimum temperature (To = 27-29 oC). Germination fell remarkably at temperatures below 15 oC and above 30 oC with no germination took place at 40 oC. Minimum germination temperature (Tmin) estimated ranged between 9.8 oC and 12.8 oC while maximum temperature requirements (Tmax) ranged between 42.7 oC and 47.3 oC. Thermal time requirements were between 10.7 and 24.3 oC days depending on cultivars.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | March 14, 2014 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 26 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/