This experement was conducted to determine the effects of different
levels of dietary humate (0.0, 0.15, 0.30%) suplementation and body weight (light=1400-1500 g, medium=1500-1600,
heavy=1600 < g) on laying performance and egg quality parameters of layers. A total of 216 Lohmann layers at age of 28
weeks were utilized as animal material. The experimental period lasted for 16
weeks. Except for feed consumption and
feed conversion ratio, humat levels did not affect laying performance parameters.
The Feed consumption and feed conversion ratio for groups of feeding humate
suplementation diet (0.0, 0.15, 0.30 %) were found to be 125,8,
120,8, 123,4 g and 2,08, 2,0 and 2,0, respectively.
All of the
performance parameters were significantly affected by body weight. As body weight
linearly increased, performance parameters also increased. But laying hens in
light group consumed less feed for one kg egg pruduction than those of medium
and heavy groups. Avarage daily feed intake (g), hen-day egg production (%),
egg weight (g) and feed conversion ratio for light, medium and heavy groups
were 119.5, 123.18, 127.3; 76.672, 82.190,
88.908; 61.29, 60.21, 62.69
and 1.98, 2.05, 2.08, respectively. The effect
of humat
level by body weight interaction on performance
parameters was not found statistically significant. Except for egg yolk color
and yolk index, egg quality parameters
were not affected by humate levels. In addition, body weight had no significant
effect on egg quality traits. Hens fed with diets including humate at
differentlevels have produced more intensively coloured egg yolks than that of control group consumed
feed without dietary humate. Although humat level by body weight interaction effected albumen index and Haugh unit, other egg
quality parameters were not affected statistically by this interaction. As a result, groups fed with diets including
dietary humate at different levels and light group consumed less feed per kg
egg pruduction than those of other groups.
Farklı düzeylerde humat (%0.0,
0.15 ve 0.30) katılarak oluşturulan rasyonların ve canlı ağırlığın
(hafif=1400-1500 g, orta=1500-1600 g ve ağır=1600< g) yumurtacı tavuklarda performans
ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada,
üç grupta toplam 216 adet 28 haftalık yaşta Lohmann yumurtacı tavuk kullanılmış
ve araştırma 16 hafta sürdürülmüştür. Humat seviyesinin yem tüketimi ve yemden
yararlanma oranı hariç diğer performans özelliklerini etkilemediği
belirlenmiştir. Çalışmada; %0.0, 0.15 ve 0.30 humat içeren rasyonlarla beslenen
gruplarda sırasıyla, yem tüketimi 125.8, 120.8 ve 123.4 g, yemden yararlanma oranı ise 2.08, 2.0 ve 2.0 olarak
saptanmıştır. Canlı ağırlık, performans özelliklerinin bütününü önemli derecede
etkilediği tespit edilmiştir. Canlı ağırlık arttıkça performans özelliklerinde
de artış gözlenmesine rağmen, canlı ağırlığı düşük olan hayvanlardan
oluşturulan hafif grup bir kg yumurta verimi için daha az yem tüketmiştir. Deneme
geneli itibariyle hafif, orta ve ağır grupların sırasıyla; yem tüketimi 119.5, 123.2 ve 127.3 g; yumurta
verimi %76.7 82.2 ve 88.9;
yumurta ağırlığı 61.3, 60.2 ve 62.7 g; yemden yararlanma oranı 1.98, 2.05 ve 2.08 olarak
saptanmıştır (P<0.01). Humat seviyesi ve canlı ağırlık arasındaki interaksiyonun
performans özellikleri üzerine etkisi istatiksel olarak önemsiz bulunmuştur.
Sarı rengi ve sarı indeksi hariç yumurta kalite özellikleri humat seviyesinden etkilenmemiştir.
Ayni zamanda canlı ağırlığın yumurta kalite parametrelerini etkilemediği tespit
edilmiştir. Humat seviyesi ve canlı ağırlık arasındaki interaksiyonun ak indeksi
ve haugh birimi hariç diğer yumurta kalite özellikleri üzerine etkisi istatistiksel
olarak önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, humat içeren rasyonlarla beslenen
gruplarda ve hafif grupta performans özelliklerinin en önemlisi olan yemden
yararlanmanın diğer gruplardan daha iyi (P<0.01) olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | September 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 50 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/