Araştırma Makalesi

Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 10 Sayı: 5 3 Kasım 2023
PDF İndir
TR EN

Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma

Öz

Para vakıfları Osmanlı coğrafyasının hemen her köşesinde kurulmuş ve finansal yapı içerisinde etkisini sürdürmüş olan bir vakıf türüdür. Para vakıfları Osmanlı Devleti’nin son yüzyılında nicel olarak artış göstermiştir. Bu artış bir örneklem çerçevesinde 20. yüzyıl kapsamında vakıfların kuruluş belgeleri olan vakfiyeleri üzerinden incelenmiştir. Vakfiyelerde vakıfların ne için, nerede ve ne zaman kuruldukları gibi temel bilgilerin yanı sıra vakfın türünü ve özelliğini ifade eden bilgiler bulunmaktadır.. Vakıftan yararlananlara genel anlamda “mevkufun aleyh” denir. Bunlar vakfiyelerde hayrat kısmında belirtilen amaçlardır.Osmanlı İmparatorluğu, devletin idari sistemi ile ilgili olarak 1864’ten itibaren vilayet sitemine geçmiştir. İşte bu vilayet sistemi kullanarak, 20. yüzyılda kurulan para vakıfları, Anadolu ve Balkan coğrafyası kapsamında, dönemin vilayetleri ile ifade edilerek, bugünkü il ve ülke olan idari kısımlara göre sınıflandırılmıştır. Buradan seçilen örnekler, araştırılıp analiz edilmiş ve karşılaştırmalı bir gösterimde bulunulmuştur. Bu karşılaştırma para vakıflarının elde ettikleri gelirleri nerelere harcadıkları yani amaçları (mevkufun aleyhleri) tespit edilip karşılaştırılmıştır. Bu da bize bir finans kurumu olarak bilinen para vakıflarının kimleri finanse ettiğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ayverdi, E. H. (1958). Fatih Devri Sonlarında İstanbul Mahalleleri. Şehrin İskânı ve Nüfusu.
  2. Berki, A. H. (1966). Vakfa Dair Yazılan Eserlerle Vakfiye ve Benzeri Vesikalarda Geçen Istılah ve Tâbirler. Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları.
  3. Bulut, M. (ed.) (2019). Osmanlı Dönemi Rumeli Para Vakıfları. İZÜ Yayınları.
  4. Çiftçi, C. (2004). Bursa’da Vakıfların Sosyo-Ekonomik İşlevleri. Gaye Kitabevi.
  5. Çizakça, M. (1993). Risk Sermayesi Özel Finans Kurumları ve Para Vakıfları. İlmi Neşriyat.
  6. Kaya M. (2014). Vakıf Kurucusu Olarak Osmanlı Esnafı 18 yüzyıl İstanbul Örneği. Vakıflar Dergisi, 42, 35-50.
  7. Lütfi, Ö. (1963). Fatih İmareti 1489-90 Yılları Bilançoları. İktisat Fakültesi Mecmuası. XXIII, 1, 290-300.
  8. Ortaylı, İ. (1976). Türkiye’de Taşara Yönetim ve Yöneticiliğin Evrimi. Türkiye’de Mülki İdare Amirliği.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yakınçağ Kent Tarihi, Yakınçağ Tarihi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

18 Ekim 2023

Yayımlanma Tarihi

3 Kasım 2023

Gönderilme Tarihi

29 Eylül 2023

Kabul Tarihi

18 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Özsaraç, Y. (2023). Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 10(5), 1466-1501. https://izlik.org/JA92KB73UW
AMA
1.Özsaraç Y. Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma. ATDD. 2023;10(5):1466-1501. https://izlik.org/JA92KB73UW
Chicago
Özsaraç, Yakup. 2023. “Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10 (5): 1466-1501. https://izlik.org/JA92KB73UW.
EndNote
Özsaraç Y (01 Kasım 2023) Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10 5 1466–1501.
IEEE
[1]Y. Özsaraç, “Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma”, ATDD, c. 10, sy 5, ss. 1466–1501, Kas. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92KB73UW
ISNAD
Özsaraç, Yakup. “Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 10/5 (01 Kasım 2023): 1466-1501. https://izlik.org/JA92KB73UW.
JAMA
1.Özsaraç Y. Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma. ATDD. 2023;10:1466–1501.
MLA
Özsaraç, Yakup. “Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, c. 10, sy 5, Kasım 2023, ss. 1466-01, https://izlik.org/JA92KB73UW.
Vancouver
1.Yakup Özsaraç. Para Vakıflarının Mevkufun Aleyhleri (Amaçları) Üzerine Bir Araştırma. ATDD [Internet]. 01 Kasım 2023;10(5):1466-501. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92KB73UW

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal provides immediate open access to its content under the terms of the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0): https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Under this license, users may read, download, copy, distribute, print, search, link to, reproduce, adapt, translate, and build upon the material in any medium or format for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given to the author(s) and the journal.

Any commercial use of the published material requires prior written permission from the Editorial Board. Requests concerning commercial reuse should be addressed to: akademiktarihvedusunce@gmail.com 

The authors bear full scientific, ethical, and legal responsibility for the content of their manuscripts. Opinions and claims expressed in published articles are solely those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the editors or the Editorial Board. The editors and the Editorial Board disclaim any responsibility or liability for the content of published works.

© Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (ATDD). This work is licensed under CC BY-NC 4.0.