Araştırma Makalesi

Tefsirde Tenkit Geleneği ve Mekkî b. Ebû Tâlib’in “el-Hidâye” İsimli Tefsirinde Dilbilimsel Tenkitler

Cilt: 11 Sayı: 4 22 Eylül 2024
PDF İndir
EN TR

Tefsirde Tenkit Geleneği ve Mekkî b. Ebû Tâlib’in “el-Hidâye” İsimli Tefsirinde Dilbilimsel Tenkitler

Öz

Zaman içinde, eda edilişi ve çeşitliliği bakımından farklılıklar arz etse de tefsir ilminde tenkit geleneği nüzûl döneminden günümüze kadar aralıksız devam eden ilmî bir faaliyet olmuştur. 4. yüz yılın sonları, 5. yüz yılın başlarında yaşayan Mekkî b. Ebû Tâlib, el-Hidâye isimli eserinde değişik alanlarda pek çok tenkit dile getirmiştir. Bu tenkitlerden dil ve kıraât ağırlıklı olanlar eserinde daha fazla dikkat çekmektedir. Söz konusu tenkitlerin incelenmesi hem müfessirin yaşadığı dönemin tartışma konuları hakkında fikir verecek hem de rivâyet ağırlıklı eserinin dirayet boyutunu kısmen gösterme imkânı sunacaktır. Çalışmada tenkit kavramı incelenip tefsirde tenkit olgusunun tarihî süreci ele alınmıştır. Ardından Mekkî’nin mezkûr eseri baştan sona gözden geçirilerek dilbilimsel tenkitler tespit edilmiş ve önemli bazı başlıklar altında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda Mekkî’nin özellikle Basra dil ekolünün görüşlerinden yararlandığı, tenkitlerinde genellikle hataya odaklandığı ancak itikâdî konularla ilişkili tenkitlerde bu üslûbunu değiştirdiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahfeş el-Evsat, E.-H. S. b. M. el-Mücâşiî el-Belhî. (1990). Meʿâni’l-Kurʾân (1. bs, 1-2). Mektebetü’l-Hâncî.
  2. Ahmed, S. S. M. (2019). El-Menheciyyetü’n-Nakdiyye fî Tefsîri’t-Taberî ve Eseruhâ alâ’l-Müfessirîn. İslam ve Arap Araştırmaları Fakültesi Dergisi, 37 (1), 33-74. https://doi.org/10.21608/bfsa.2019.81354
  3. Bezzâr, E. B. A. b. A. b. A. el-Basrî. (1988). El-Bahrü’z-Zehhâr (1. bs, 1-18). Mektebetü’l-Ulûm ve’l-Hikem.
  4. Bint Süleyman Ali, H. (2021). Mefhûmu’n-Nakdi ve Neş’etühü fi’t-Tefsîr. el-Mecelletü’l-Arabiyye li’d-Dirâsâti’l-İslâmiyye ve’ş-Şer’iyye, 15, 97-126.
  5. Buhârî, E. A. M. b. İ. (2001). El-Câmiu’s-Sahîh (1. bs, 1-9). Dârü Tavki’n-Necât.
  6. Cerrahoğlu, İ. (2015). Tefsir Tarihi (7. bs). Fecr Yayınları.
  7. Çalışkan, İ. (2010). Tefsirde Mâturîdî’yi Keşfetmek: İmam Mâturîdî ve Te‟vîlâtu‟l-Kur’ân’ın Tefsir İlmindeki Yeri. Milel ve Nihal, 7(2), 67-93.
  8. Dânî, E. A. O. b. S. b. O. (1984). Et-Teysîr fi’l-Kırâʾâti’s-sebʿ (2. bs). Dârü’l-Kitâbi’l-Arabî. Demirci, M. (2016). Tefsir Usûlü (46. bs). M. Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dini Araştırmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

22 Eylül 2024

Yayımlanma Tarihi

22 Eylül 2024

Gönderilme Tarihi

8 Ağustos 2024

Kabul Tarihi

22 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Dilsiz, M. (2024). Tefsirde Tenkit Geleneği ve Mekkî b. Ebû Tâlib’in “el-Hidâye” İsimli Tefsirinde Dilbilimsel Tenkitler. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 11(4), 2741-2762. https://izlik.org/JA43CN46AD

 

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal’s content is provided as open access under the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Under this license, the content may be shared, reproduced, adapted, translated, and built upon in any medium or format for non-commercial purposes, provided that proper scholarly attribution is given to the author(s) and the journal.

Requests for commercial reuse must be directed to the Editorial Board at akademiktarihvedusunce@gmail.com

The scientific, legal, and ethical responsibility for published works rests entirely with the author(s). The editors and the Editorial Board assume no responsibility or liability for the content of the published articles.

 

©  ATDD Tüm Hakları Saklıdır