Kadın Müzeleri ve Toplumsal Bellek: İzmir Kadın Müzesi’nde Bir Atölye Deneyimi
Öz
Günümüzde müzeler, nesne merkezli geleneksel yaklaşımların ötesine geçerek toplumsal belleğin üretildiği, kimliklerin müzakere edildiği ve öğrenmenin deneyim yoluyla gerçekleştiği etkileşimli kültürel mekânlara dönüşmüştür. Bu dönüşüm bağlamında, alternatif anlatılar geliştiren kadın müzeleri giderek daha görünür hâle gelmiştir. Bu çalışma, kadın müzelerinde gerçekleştirilen atölye temelli uygulamaların toplumsal bellek ve toplumsal cinsiyet farkındalığı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, İzmir Kadın Müzesi’nde yürütülen “Kadınların İzinde: Bellek, Mekân ve Dönüşüm” başlıklı atölye deneyimine odaklanmakta ve nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde hafıza kartlarıyla gerçekleştirilen ön ve son değerlendirmeler, yönlendirilmiş müze gezisi ve katılımcı gözlem tekniklerini içeren bütüncül bir model sunmaktadır. Bulgular, müze mekânının yapılandırılmış bir öğrenme ortamı olarak kurgulanmasının ve atölye temelli uygulamaların katılımcıların hatırlama düzeylerini güçlendirdiğini ve toplumsal cinsiyet farkındalığını artırdığını göstermektedir. Bu çalışma, kadın müzelerinin eğitimsel potansiyelini uygulamalı bir model üzerinden ortaya koyarak, müze ziyaretinin pedagojik olarak yapılandırıldığında toplumsal cinsiyet bilincini dönüştüren etkin bir öğrenme alanına dönüşebileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Proje Numarası
Etik Beyan
Teşekkür
Kaynakça
- Akkent, M. (2017a). Kadın müzelerinin tarihine kısa bir bakış. In M. Akkent (Ed.), Kadın müzesi: Toplumsal bellek merkezi ve kapsayıcı mekân (pp. 33–47). Güldünya Yayınları.
- Akkent, M. (2017b). Kültürel miraslarımızı karşılıklı sahiplenmek: Kadın tarihini yeniden yazmak. In M. Akkent (Ed.), Kadın müzesi: Toplumsal bellek merkezi ve kapsayıcı mekân (pp. 151–164). Güldünya Yayınları. Antalya Kadın Müzesi. (n.d.). http://www.antalyakadinmuzesi.org/
- Assmann, J. (2022). Kültürel bellek: Eski yüksek kültürlerde yazı, hatırlama ve politik kimlik (A. Tekin, Trans.). Ayrıntı Yayınları. (Orijinal çalışma 1992’de yayımlandı).
- Atatürkçü Düşünce Derneği. (2022). Doç. Dr. Bahriye Üçok (1919–6 Ekim 1990) [PDF]. https://add.org.tr/wp-content/uploads/2022/03/BahriyeUcok.pdf
- Aydın, G. (2018). Kadın temsiline eleştirel bir yaklaşım: İstanbul Kadın Müzesi. The Journal of Social Sciences, 25(25), 441–453.
- Aydın, G. (2023). Yeni müzebilim ekseninde kadın müzeleri ve küratöryal pratikleri. In Müzecilikte yeni’nin peşinde: Chasing “the new” in museum studies: Proceedings of the International Symposium (pp. 210–233). Dokuz Eylül Üniversitesi.
- Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır? Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368–388.
- Bab, B. (2017). Local inclusion = Networking. In M. Akkent (Ed.), Women’s museum: Center of social memory and place of inclusion (pp. 82–92). Güldünya Publications.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eskiçağ Tarihi (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Pınar Pınarcik
*
0000-0002-6757-1719
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
22 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
21 Şubat 2026
Kabul Tarihi
22 Mart 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 13 Sayı: 2