Decision Review
BibTex RIS Cite
Year 2016, Volume: 65 Issue: 4, 3143 - 3197, 01.12.2016

Abstract

YARGITAY’IN AYIPLI MAL SATIŞINDAN DOĞAN ZARARI, AYIPLA İLGİLİ HİLELİ DAVRANIŞLARDA BULUNAN SATICIYA DEĞİL, KUSURU OLMAYAN VE BEDELİ TAM ÖDEYEN TÜKETİCİYE YÜKLEMESİ: TÜKETİCİ HUKUKUNUN TEMELİNE DİNAMİT KONULMASI

Year 2016, Volume: 65 Issue: 4, 3143 - 3197, 01.12.2016

Abstract

Tüketici hukuku ve tüketici haklarına ilişkin yasaların temel amacı, tüketiciyi korumaktır. Anılan yasalarla, tüketiciye ayıplı mal satımından doğan zarardan dolayı, kusursuz ve dayanışmalı sorumluluk getirilmiştir; sorumluluk için kusur aranmamıştır. Önemli olan, mevcut düzenlemelerin doğru uygulanarak tüketici haklarının, uyuşmazlık konusu davalarda korunmasıdır.
Bir olayda, satıcı, alıcıya, sözleşmeyle kararlaştırılan bedelle, imara uygun yapılmış konut teslim koşuluyla, bir siteden bir daire satmıştır. Alıcı, sözleşme kapsamında ilgili bankadan aldığı tüketici kredisiyle, satım bedelinin tamamını, bir bankadan aldığı krediyle teslimden önce ödemiştir. Konutun hukuki teslimi olan yapı kullanma izin belgesinin alınmasından önceki tarihte, üçüncü kişiler, konutun bulunduğu sitenin (ana yapının) inşaat ruhsatı ve imar planlarının iptali için idare mahkemesine dava açmışlardır. Satıcı, bu idari davaya, davalı belediyeler yanında müdahil olmuştur. Satıcı, bu idari davayı, alıcıya bildirmemiş, ondan gizlemiştir. Bundan sonra, satıcı, yapı kullanma iznini almış ve konutun mülkiyetini devretmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Law in Context
Other ID JA83NF84AH
Journal Section Research Article
Authors

Bülent Hayri Acar This is me

Publication Date December 1, 2016
Submission Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 65 Issue: 4

Cite

Chicago Acar, Bülent Hayri. “YARGITAY’IN AYIPLI MAL SATIŞINDAN DOĞAN ZARARI, AYIPLA İLGİLİ HİLELİ DAVRANIŞLARDA BULUNAN SATICIYA DEĞİL, KUSURU OLMAYAN VE BEDELİ TAM ÖDEYEN TÜKETİCİYE YÜKLEMESİ: TÜKETİCİ HUKUKUNUN TEMELİNE DİNAMİT KONULMASI”. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 65, no. 4 (December 2016): 3143-97.
.