Year 2008, Volume 08 , Issue 16, Pages 83 - 115 2008-09-01

GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ
EFFECTS OF FOOD SAFETY AND QUALITY STANDARDS ON CONCENTRATION IN FOOD MANUFACTURING SECTOR

A Ali KOÇ [1] , Gülden BÖLÜK [2] , Serhat AŞÇI [3]


Son 15 yıllık dönemde gıda güvenliği önemli bir konu haline gelmiştir. Bu alanda iki uluslararası uygulama öne çıkmaktadır: HACCP ve izlenebilirlik. Firmalar gıda piyasalarında rekabet edebilmek için gıda sağlık ve kalite standartlarını uygulamak zorundadır. Ampirik araştırmalar büyük firmaların küçük firmalara göre uyma maliyetlerini (compliance-costs) karşılamada ölçek ekonomisinden dolayı daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Bu alanda yapılan az sayıdaki araştırmalar, gıda güvenlik standartlarından kaynaklanan uyma maliyetlerinin son dönemlerde gıda sanayi sektöründe artan yoğunlaşmada etkili olduğunu belirtmektedir. Türkiye’de gıda güvenlik standartları sertifikasına sahip imalatçı firma sayısı giderek artmasına karşın küçük ölçekli firmaların büyük çoğunluğunda hala gıda üretim izni alabilmek için zorunlu olanların dışında kalan gıda güvenlik sertifikası yoktur
Food safety standards have been an important subject for 15 years. Two main international safety standard applications are in place: HACCP and Traceability. Food firms have to meet international food safety standards in order to keep competitiveness. It is found out by empirical studies that large firms have more advantages than small firms in coping with the compliance cost due to scale economies. Limited empirical studies also indicate that compliance cost stemming from the safety standards are an important factor on increasing concentration in the sector. In Turkey, although the number of firms with food safety certificates has been gradually increasing in food manufacturing, small scale firms do not have food safety certificates other than required certificates for getting permission to production
Other ID JA44YC38HS
Journal Section Research Article
Authors

Author: A Ali KOÇ

Author: Gülden BÖLÜK

Author: Serhat AŞÇI

Dates

Application Date : September 1, 2008
Acceptance Date : July 27, 2021
Publication Date : September 1, 2008

Bibtex @ { auiibfd359131, journal = {Akdeniz İİBF Dergisi}, issn = {1302-9975}, eissn = {2667-7229}, address = {AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DEKANI DUMLUPINAR CAD. ANTALYA}, publisher = {Akdeniz University}, year = {2008}, volume = {08}, pages = {83 - 115}, doi = {}, title = {GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ}, key = {cite}, author = {Koç, A Ali and Bölük, Gülden and Aşçı, Serhat} }
APA Koç, A , Bölük, G , Aşçı, S . (2008). GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ . Akdeniz İİBF Dergisi , 08 (16) , 83-115 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/auiibfd/issue/32318/359131
MLA Koç, A , Bölük, G , Aşçı, S . "GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ" . Akdeniz İİBF Dergisi 08 (2008 ): 83-115 <https://dergipark.org.tr/en/pub/auiibfd/issue/32318/359131>
Chicago Koç, A , Bölük, G , Aşçı, S . "GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ". Akdeniz İİBF Dergisi 08 (2008 ): 83-115
RIS TY - JOUR T1 - GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ AU - A Ali Koç , Gülden Bölük , Serhat Aşçı Y1 - 2008 PY - 2008 N1 - DO - T2 - Akdeniz İİBF Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 83 EP - 115 VL - 08 IS - 16 SN - 1302-9975-2667-7229 M3 - UR - Y2 - 2021 ER -
EndNote %0 Akdeniz İİBF Dergisi GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ %A A Ali Koç , Gülden Bölük , Serhat Aşçı %T GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ %D 2008 %J Akdeniz İİBF Dergisi %P 1302-9975-2667-7229 %V 08 %N 16 %R %U
ISNAD Koç, A Ali , Bölük, Gülden , Aşçı, Serhat . "GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ". Akdeniz İİBF Dergisi 08 / 16 (September 2008): 83-115 .
AMA Koç A , Bölük G , Aşçı S . GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ. Akdeniz İİBF Dergisi. 2008; 08(16): 83-115.
Vancouver Koç A , Bölük G , Aşçı S . GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ. Akdeniz İİBF Dergisi. 2008; 08(16): 83-115.
IEEE A. Koç , G. Bölük and S. Aşçı , "GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ", Akdeniz İİBF Dergisi, vol. 08, no. 16, pp. 83-115, Sep. 2008