Amaç
Bu çalışmanın amacı, akşam yemeğinden sonra tüketilen karbonhidrat miktarı ve türü ile uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
Yöntem
Bu çalışma, yaş ortalaması 21 olan 177 üniversite öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara genel bilgi anketi, 24 saatlik diyet hatırlama ve Pittssburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) anketi uygulanmıştır. TANITA DC 360 ST cihazı ile biyoelektrik impedans analizi (BIA) yöntemi kullanılarak vücut kompozisyonları belirlenmiştir. Boy, bel-kalça çevresi esnemeyen mezura ile ölçülmüştür. Beslenme kayıt verileri BEBİS programında kaydedilmiştir. Çalışmanın son analizi SPSS Inc. Made with Chicago IL v21 programı ile yapılmıştır.
Bulgular
Katılımcıların ortalama PUKİ puanı 7,14'tür. Katılımcıların %18,1'inin iyi uyku kalitesine sahipken (PSQI≤5), %81,9'u kötü (PUKİ>5) uyku kalitesine sahiptir. Akşam yemeğinden sonra tüketilen karbonhidrat miktarı ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Ancak karbonhidrat yüzdesi, emilebilir oligosakkarit tüketimi ve PUKI skoru arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmiştir (sırasıyla; p=0,044, p=0,013). Ayrıca protein miktarı, protein yüzdesi ve uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (sırasıyla; p=0,037, p=0,020). Ayrıca akşam yemeğinden sonra tüketilen su miktarı ile PUKİ puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç
Bu çalışmada, akşam yemeğinden sonra tüketilen karbonhidrat miktarı ve türü ile uyku kalitesi arasında bir ilişki gözlemlenmezken, karbonhidrat yüzdesinde gözlenen anlamlı fark, besin tercihlerinin uyku kalitesini etkileyebileceğini düşündürmektedir. Daha büyük örneklemlerin kullanıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Aim
The aim of this study is to evaluate the relationship between the amount and type of carbohydrates consumed after evening meal and sleep quality.
Method
This study was conducted on 177 university students with an average age of 21. A general information questionnaire, 24-hour dietary recall, and Pittssburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaire were applied to the participants. Body composition were determined with the TANITA DC 360 ST device using the bioelectrical impedance analysis (BIA) method. Height, waist-hip circumference was measured with a non-stretchable tape measure. Nutritional record data were recorded in BEBIS program. Final analysis of the study was done by SPSS Inc. Made with Chicago IL v21 program.
Results
The average PSQI score of the participants was 7.14. While 18.1% of the participants had good sleep quality (PSQI≤5), 81.9% had poor sleep quality (PSQI>5). No significant correlation was found between the amount of carbohydrates consumed after the evening meal and sleep quality (p>0.05). However, a significant correlation was observed between the percentage of carbohydrates, absorbable oligosaccharide consumption and PSQI score (p=0.044, p=0.013, respectively). Also, a significant correlation was found between protein amount, protein percentage and sleep quality (p=0.037, p=0.020, respectively). In addition, a significant correlation between the amount of water consumed after the evening meal and PSQI score was found (p<0.05).
Conclusion
In this study, no relationship was observed between the amount and type of carbohydrates consumed after evening meal and sleep quality, but significant difference observed with the percentage of carbohydrates suggests the possibility that food preferences may affect sleep quality. Studies using larger samples are needed.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Epidemiyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mayıs 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |