Türk mutfak kültürünün zenginliklerinden biri de tatlılardır. Ana malzemelerini peynir, un ve şekerin oluşturduğu peynir helvaları, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yerel tarifler ile tüketilmektedir; ancak ağırlıklı olarak Çanakkale ve Tekirdağ illerinde yöresel ürün haline gelmişlerdir. Höşmerim tatlısı da Balıkesir ili ile özdeşleşmiş, yüzyıllardır tüketilen bir tatlı çeşididir. Balıkesir iline ait höşmerim tatlısının malzemelerine ek olarak kaymak eklenerek üretilen Konya iline ait de höşmerim tatlısı bulunmaktadır. Peynirli hamur tatlıları olan Hayrabolu tatlısı, Kemalpaşa tatlısı, lor tatlısı ve Biga tatlısı, benzer teknik ile hazırlanan, ancak hamur içeriğinin farklılaştırdığı tatlılardır. Ayrıca derleme çalışması sürecinde “peynir tatlısı” kavramının, tatlıların kendi isimleri yerine tüm peynir tatlıları için kullanıldığı görülmüştür. Bu kullanımın, tatlıların kültürel değerlerine zarar verdiği ve ekonomik anlamda verimli bir şekilde değerlendirilebilmelerini zorlaştıracağı düşünülmektedir. Yapılan derlemede Türk mutfak kültüründe peynir kullanarak yapılan tatlılar ele alınmış ve peynir helvaları, höşmerim, peynirli hamur tatlıları gibi ürünlerin benzerlikleri ve farklılıkları incelenmiştir
Sweets are one of the richest categories of Turkish cuisine. Cheese halvas, which are prepared with salt-free cheese, flour and sugar, are made and consumed in various regions of Anatolia with local recipes. However, cheese halva has become a traditional product mostly in Çanakkale and Tekirdağ. Höşmerim dessert is a kind of dessert that has been consumed for centuries. In addition to the materials of höşmerim dessert belonging to the province of Balıkesir, there is also the höşmerim dessert which belongs to the province of Konya which is produced with the addition of cream. Cheese dough sweets such as Hayrabolu sweet, Kemalpaşa sweet, lor sweet and Biga sweet are a variety of sweets prepared by a similar technique, but different with respect to the dough content. It was also found that the name of ''cheese sweet'' used for all cheese desserts instead of their own peculiar names. It is thought that this use harms the cultural values of desserts and make their efficient economic evaluation difficult. In the review, the desserts produced using cheese in Turkish cuisine were examined and the similarities and differences of the products such as cheese halvah, höşmerim and cheese dough were investigated.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | January 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 1 |