Amaç: Bu çalışma, farklı düzeylerde yonca silajlarına ilave edilen goji berry yapraklarının (GBY) ham besin madde içerikleri, bazı fermentasyon özellikleri, kuru madde tüketimi, sindirilebilir kuru madde içeriği ve nispi yem değeri üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Araştırmada GBY % 0 (kontrol), % 1, % 2 ve % 3 düzeylerinde yonca silajlarına ilave edilmiştir. Silolama dönemi, 75 gün devam etmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bulguların değerlendirilmesinde; One-way ANOVA prosedürü ve grupların farklılıklarının karşılaştırılmasında Duncan Çoklu Karşılaştırma Testi kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Silolama dönemi sonunda, silajların kuru madde, ADF, laktik asit propiyonik asit ve bütirik asit içerikleri bakımından görülen farklılıklar önemli önemsizdir (P>0.05). Çalışmada, silajların pH, kuru madde tüketimi, sindirilebilir kuru madde içeriği ve nispi yem değerleri GBY ilavesiyle düşmüştür (P<0.01). % 1 GBY ilave edilen grupta asetik asit içeriğine rastlanmamış, bununla birlikte ham kül ve NDF içerikleri yükselmiştir (P<0.01).
Sonuç: Çalışma sonucunda, GBY’nın yonca silajlarında değerlendirilebileceği ve % 1 düzeyinde kullanımıyla silajlarda pozitif yönde katkısı olabileceği sonucuna varılmıştır.
gerekli değil
yok
yok
yok
Objective: This study was carried out to determine the effects of goji berry leaves (GBL) added to alfalfa silages at different levels on nutrient contents, some fermentation characteristics, dry matter intake, digestible dry matter content and relative feed value.
Materials and Methods: In the current study, GBL was added to alfalfa silages at 0% (control), 1%, 2% and 3% levels. The ensiling period continued for 75 days. The ensiling period continued for 75 days. One-way ANOVA procedure and Duncan Multiple Comparison Test were used to compare the differences of the groups.
Results: At the end of the ensiling period, the differences in dry matter, ADF, lactic acid, propionic acid and butyric acid contents of the silages were not significant (P>0.05). The pH, dry matter intake, digestible dry matter content and relative feed values of the experiment silages decreased with the addition of GBL (P<0.01). No acetic acid content was found in the group to which 1% GBL were added, however, crude ash and NDF contents increased (P<0.01).
Conclusion: At the end of the study, it was concluded that GBL can be utilized in alfalfa silages and can contribute positively in silages with the use of 1% level.
yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Animal Nutrition |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | yok |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | October 20, 2023 |
Acceptance Date | December 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |