Abstract
Bu araştırma; çeltik (Oryza sativa L.) çeşitlerinde çinko uygulamasının bazı kalite
özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Araştırmada sera koşullarında 4 farklı çeltik çeşidi kullanılarak (Efe,
Hamzadere, Osmancık-97 ve Paşalı) 5 farklı çinko dozu (0, 5, 10, 15, 20 mg/kg)
uygulanmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre, faktöriyel düzenlemede
üç tekerrürlü olarak saksılarda yürütülmüştür. Deneme sonucunda; Çeşitlere
uygulanan çinko dozlarının kaliteye dönük etkisi, kırıksız randıman hariç, bin
tane ağırlığı, pirinç tane uzunluğu, pirinç tane genişliği ve protein oranına
etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Genel olarak tüm çeşitlerde çinko
uygulamalarının belirli bir doza kadar (10 ve 15 mg) olumlu etki, daha sonra
olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Bu sonuçlara göre, kullanılan 4 çeltik
çeşidinde de Zn kullanılmasının gerektiği, fakat bunun toprak tahlili sonucuna
göre uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.