Bu çalışma, Çakıldak
fındık çeşidinde iç meyve iriliği ile biyokimyasal özellikler arasındaki
ilişkiyi belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçla meyveler iç iriliğine
göre küçük (9.0-11.0),
orta (11.01-13.0) ve büyük (13.01-15.0) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. İç meyve
iriliğine göre sınıflandırılan meyvelerde yağ oranı, protein oranı, toplam
fenolik içeriği, toplam flavonoid içeriği ve antioksidan kapasitesi (FRAP ve
DPPH testlerine göre) belirlenmiştir. Protein oranı üzerine iç meyve iriliğinin
etkisi önemsiz bulunurken (p>0.05), yağ oranı, toplam fenolik içeriği,
toplam flavonoid içeriği ve antioksidan kapasitesi üzerine ise önemli bir
etkisinin olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). İç meyve iriliğine göre; yağ
oranı %56.74 (küçük)-58.02 (orta), protein oranı %16.24 (küçük)-17.85
(büyük), toplam fenolik içeriği 662.3 (orta)-763.5 (küçük) mg 100 g-1,
toplam flavonoid içeriği 5.42 (büyük)-11.56 (küçük) mg 100 g-1, FRAP
testine göre antioksidan kapasitesi 3348.0 (orta)-5883.3 (küçük) µmol 100 g-1
ve DPPH testine göre ise 3160.0 (orta)-4418.2 (küçük) µmol 100 g-1 arasında
belirlenmiştir. İç meyve iriliği ile toplam flavonoid içeriği (r= -0.957***) ve
antioksidan kapasitesi (FRAP ve DPPH testlerine göre, sırasıyla r= -0.799** ve
r= -0.739*) arasında negatif bir korelasyon belirlenmiştir (p<0.05). Bunun
yanı sıra iç meyve iriliği ile toplam flavonoid içeriği (R2=0.917) ve antioksidan
kapasitesi (FRAP ve DPPH testlerine göre, sırasıyla R2=0.637 ve R2=0.546) arasında negatif bir
ilişki tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, yağ oranı bakımından orta
irilikteki meyvelerin, protein oranı bakımından büyük irilikteki meyvelerin ve
toplam fenolik içeriği, toplam flavonoid içeriği ve antioksidan kapasitesi bakımından
ise küçük iç iriliğine sahip meyvelerin yüksek değerlere sahip olduğu
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |