Abstract
Bu çalışma farklı karışım oranlarının macar fiği-kolza karışımlarında ot verimi, kalitesi ve rekabete etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Karadeniz bölgesi kıyı kesiminde (Ordu) 2 yıl süreyle kışlık olarak yürütülen çalışmada macar fiği ve kolza ikili karışım (90:10, 80:20, 70:30, 60:40, 50:50, 40:60; 30:70, 20:80, 10:90) ve yalın olarak ekilmiştir. Hasat macar fiğinde alt baklaların dolum döneminde yapılmıştır. Araştırma, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada kuru ot verimi, ham protein oranı ve verimi, otun ADF ve NDF oranı, sindirilebilir kuru madde verimi ve karışımlarda bitkiler arasındaki rekabet incelenmiştir. Çalışma sonucunda, toplam protein verimi ve sindirilebilir kuru madde verimi dikkate alındığında Karadeniz ikliminin yaşandığı rakımı düşük bölgelerde yalın macar fiği ile % 90 macar fiğ + % 10 kolza, % 80 macar fiği + % 20 kolza ve % 70 macar fiği + % 30 kolza karışımlarının sonbaharda ekilerek yetiştirilebileceği önerilmektedir.