Research Article

Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması)

Volume: 10 Number: 2 December 3, 2021
TR EN

Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması)

Abstract

Bu çalışmada, TR83 Bölgesi'ndeki Tokat, Samsun, Çorum ve Amasya illerindeki tarımsal üretici ve sanayi işletmecilerinin çevre sorunlarına karşı alınması gereken tedbirlere yönelik algı ve düşüncelerinin belirlenmesi, farkındalıklarının ölçülmesi ve çevre koruma konusundaki duyarlılıklarının artırılması amaçlanmıştır. Bölgedeki sanayi tesisleri ve tarımsal üretimin tarım arazileri, yer altı ve yer üstü suları ve havaya olumsuz etkilerine karşı alınacak tedbirlerin araştırılması amacıyla, bölge illerinden yüzey sularına ve sanayi tesislerine yakınlığı nedeniyle kirlilik etkilerine açık yerlerde bulunan tarımsal üreticilerle toplam 373 adet anket yapılmıştır. Sanayi işletmecileriyle ise toplam 156 adet anket yapılmıştır. Çalışmada aritmetik ortalama ve frekans dağılımları gibi tanımlayıcı istatistikler uygulanmış ve çizelgeler halinde sunulmuştur. Tarımsal üreticiler tarafından algılanan çevre sorunları için alınması gerektiği düşünülen en başta gelen tedbir atıkların kaynağında sınıflandırılması için konteynır konulması (Yağ, araç lastiği, cam, vb.) gerektiği iken, sonrasında sıvı atık (Zehirli bertaraf dahil) tesislerin yaygınlaştırılması, çöp-katı atık işleme tesislerinin kurulması gelmektedir. Onlara göre fosseptik ve evsel atıkların da nehir ve göllere arıtılmaksızın deşarj edilmemesi de büyük önem taşımaktadır. Sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunları için alınması gereken tedbirlerde de atıkların kaynağında sınıflandırılması için konteynır konulması (Yağ. araç lastiği. cam. kağıt vb.) en önemli tedbir olarak görülmektedir. Sıvı atık arıtma tesisi kurulması ve fabrika bacalarına filtre takılması ise diğer önemsenen tedbirlerdir.

Keywords

Çevre sorunları, tedbirler, tarımsal üretici, sanayi işletmecileri.

References

  1. Akarsu, G. (2012). Samsun İli Çarşamba Ovasında Zirai İlaç Kullanımı ve Çiftçilerin Çevreye Duyarlılıkları. (Yüksek Lisans Tezi), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  2. Altıntabak, F.,Ö. (1996). Isparta İlinde Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri. (Y. Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  3. Akyüz, Y. (2013). Üreticilerin Tarımın Çok Fonksiyonluluğu Konusundaki Görüş ve Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir İli Örneği. (Yüksek Lisans Tezi), Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, İzmir.
  4. Anonim, (1983). 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu. (05.04.2021).
  5. Anonim, (2017).https://www.ensonhaber.com /cevre-kirliliginin-etkileri.html-(02.05.2021).
  6. Anonim, (2018). Tüik Haber Bülteni Sayı: 27597, İstatistiklerle Aile, (08.04.2021).
  7. Aydın, A.H. & Çamur, Ö. (2016). Avrupa birliği çevre politikaları ve çevre eylem programları üzerine bir inceleme, http://busbed.bingol.edu.tr/download/article-file/299770- (24.01.2021)
  8. Ceyhan, S. (2018). Çevreye Duyarlı İşletmecilik Kahramanmaraş İlinde Bir Alan Araştırması. (Yüksek Lisans Tezi) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş.
  9. Çiçek, A. & Erkan, O. (1996). Tarım ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No:12, Ders Notları.
  10. Dede, O. 2010). Trakya Bölgesinde Yaşanan Çevre Sorunları ve Sosyo-Ekonomik Etkilerinin Analizi (Doktora Tezi) Namık Kemal Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tekirdağ.
APA
Gönültaş, H., & Kızılaslan, H. (2021). Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması). Akademik Ziraat Dergisi, 10(2), 343-354. https://doi.org/10.29278/azd.936237
AMA
1.Gönültaş H, Kızılaslan H. Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması). Akademik Ziraat Dergisi. 2021;10(2):343-354. doi:10.29278/azd.936237
Chicago
Gönültaş, Hayati, and Halil Kızılaslan. 2021. “Tarımsal üreticiler Ve Sanayi Işletmecileri Tarafından Algılanan çevre Sorunlarına Yönelik Alınması Gereken önlemler (TR83 Bölgesi Araştırması)”. Akademik Ziraat Dergisi 10 (2): 343-54. https://doi.org/10.29278/azd.936237.
EndNote
Gönültaş H, Kızılaslan H (December 1, 2021) Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması). Akademik Ziraat Dergisi 10 2 343–354.
IEEE
[1]H. Gönültaş and H. Kızılaslan, “Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması)”, Akademik Ziraat Dergisi, vol. 10, no. 2, pp. 343–354, Dec. 2021, doi: 10.29278/azd.936237.
ISNAD
Gönültaş, Hayati - Kızılaslan, Halil. “Tarımsal üreticiler Ve Sanayi Işletmecileri Tarafından Algılanan çevre Sorunlarına Yönelik Alınması Gereken önlemler (TR83 Bölgesi Araştırması)”. Akademik Ziraat Dergisi 10/2 (December 1, 2021): 343-354. https://doi.org/10.29278/azd.936237.
JAMA
1.Gönültaş H, Kızılaslan H. Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması). Akademik Ziraat Dergisi. 2021;10:343–354.
MLA
Gönültaş, Hayati, and Halil Kızılaslan. “Tarımsal üreticiler Ve Sanayi Işletmecileri Tarafından Algılanan çevre Sorunlarına Yönelik Alınması Gereken önlemler (TR83 Bölgesi Araştırması)”. Akademik Ziraat Dergisi, vol. 10, no. 2, Dec. 2021, pp. 343-54, doi:10.29278/azd.936237.
Vancouver
1.Hayati Gönültaş, Halil Kızılaslan. Tarımsal üreticiler ve sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunlarına yönelik alınması gereken önlemler (TR83 bölgesi araştırması). Akademik Ziraat Dergisi. 2021 Dec. 1;10(2):343-54. doi:10.29278/azd.936237