Bu çalışmada, TR83 Bölgesi'ndeki Tokat, Samsun, Çorum ve Amasya illerindeki tarımsal üretici ve sanayi işletmecilerinin çevre sorunlarına karşı alınması gereken tedbirlere yönelik algı ve düşüncelerinin belirlenmesi, farkındalıklarının ölçülmesi ve çevre koruma konusundaki duyarlılıklarının artırılması amaçlanmıştır. Bölgedeki sanayi tesisleri ve tarımsal üretimin tarım arazileri, yer altı ve yer üstü suları ve havaya olumsuz etkilerine karşı alınacak tedbirlerin araştırılması amacıyla, bölge illerinden yüzey sularına ve sanayi tesislerine yakınlığı nedeniyle kirlilik etkilerine açık yerlerde bulunan tarımsal üreticilerle toplam 373 adet anket yapılmıştır. Sanayi işletmecileriyle ise toplam 156 adet anket yapılmıştır. Çalışmada aritmetik
ortalama ve frekans dağılımları gibi tanımlayıcı istatistikler uygulanmış ve çizelgeler halinde sunulmuştur. Tarımsal üreticiler tarafından algılanan çevre sorunları için alınması gerektiği düşünülen en başta gelen tedbir atıkların kaynağında sınıflandırılması için konteynır konulması (Yağ, araç lastiği, cam, vb.) gerektiği iken, sonrasında sıvı atık (Zehirli bertaraf dahil) tesislerin yaygınlaştırılması, çöp-katı atık işleme tesislerinin kurulması gelmektedir. Onlara göre fosseptik ve evsel atıkların da nehir ve göllere arıtılmaksızın deşarj edilmemesi de büyük önem taşımaktadır. Sanayi işletmecileri tarafından algılanan çevre sorunları için alınması gereken tedbirlerde de atıkların kaynağında sınıflandırılması için konteynır konulması (Yağ. araç lastiği. cam. kağıt vb.) en önemli tedbir olarak görülmektedir. Sıvı atık arıtma tesisi kurulması ve fabrika bacalarına filtre takılması ise diğer önemsenen tedbirlerdir.
Abstract
In this study, it was aimed to determine the perceptions and thoughts of agricultural producers and industrial operators in Tokat, Samsun, Çorum and Amasya provinces in the TR83 Region regarding the measures to be taken against environmental problems, to measure their awareness and to increase their sensitivity on environmental protection. In order to investigate the measures to be taken against the negative effects of industrial facilities and agricultural production on agricultural lands, underground and surface water and air in the region, a total of 373 questionnaires were conducted with agricultural producers located in areas open to pollution effects from the provinces of the region due to their proximity to surface waters and industrial facilities. A total of 156 questionnaires were conducted with industrial operators. Descriptive statistics such as arithmetic mean and frequency distributions were applied in the study and presented in tables. The primary measure that is thought to be taken for environmental problems perceived by agricultural producers is to put containers (oil, vehicle tires, glass, etc.) in order to classify the wastes at the source, followed by the generalization of liquid waste (including toxic disposal) facilities, garbage-solid waste processing establishing facilities. According to them, it is also of great importance that septic tanks and domestic wastes are not discharged into rivers and lakes without treatment. In the measures to be taken for environmental problems perceived by industrial operators, placing containers (oil, vehicle tire, glass, paper, etc.) to classify the wastes at their source is seen as the most important measure. Establishing a liquid waste treatment facility and installing filters in factory chimneys are other important measures.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Policy |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 3, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |